Gazda Jezda stigao u Beograd

Vlasnik propale "Jugoskandik banke" Jezdimir Vasiljević stigao je u Beograd, potvrdio je za B92 državni sekretar Slobodan Homen.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

23:02

Default images

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je ekstradiciju Vasiljevića iz Holandije 8. aprila prošle godine, četiri dana posle hapšenja po Interpolovoj poternici, ali se godinu dana čekalo na izručenje zbog prava žalbe na prvostepenu odluku suda.

Vasiljević je optužen da je proneverio 29 miliona evra i da je oštetio štediše za 190 miliona nemačkih maraka.

Jezdimir Vasiljević je uhapšen u Holandiji pre godinu dana zbog predaje lažnih dokumenata za dobijanje azila.

Holandija je prihvatila zahtev Srbije za izručenje Vasiljevića uprkos njegovom zahtevu da bude izručen Ekvadoru, čije državljanstvo poseduje.

"Posle dužeg vremenskog perioda Ministasrstvo pravde Holandije je donelo odluku da se on izruči Srbiji, a podsetiću vas da se goni, odnosno traži zbog vrlo ozbiljnog krivičnog dela, odnosno produženog dela zloupotrebe službenog položaja i to zbog iznosa od 58 milona maraka“, rekao je državni sekretar Slobodan Homen.

On je dodao da, s obzirom na to da je dugo bio u bekstvu, Vasiljević će danas biti upućen u pritvorsku jedinicu Centralnog zatvora dok ne počne suđenje.

Državni sekretar objašnjava zašto je Holandija godinu dana čekala da odogovori na zahtev Srbije za izručenje Vasiljevića.

"Kada je u pitanju međunarodna pravna pomoć, uvek su u pitanju odluke sudova. Nakon donošenja odluke prvostepenog suda, uvek postoji pravo žalbe, tako da je nezahvalno govoriti o tome koliko je vremena potrebno pravosudnim organima, ali samo konačna odluka i odluka po žalbi kao i o ekstradciji je dokaz dobre saradnje“, kaže Homen.

Homen objašnjava da, za razliku od Švajcarske u kojoj ne postoji pravna kvalifikacija "zloupotreba službenog položaja", što se videlo u slučaju Stanka Subotića, u pravosudnom sistemu Holandije to delo postoji.

On kaže i da će sve biti lakše kada se krivična zakonodavsta Evropske unije i zapadnog Balkana usaglase.

Kao najbolji primer navodi krivično delo "pranja novca" što je, kako kaže regulisano "Palermo konvencijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: