Optužnica protiv Rodića

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv vlasnika više beogradskih listova Radisava Rodića, a sud mu je produžio pritvor za još 30 dana.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

19:25

Default images

Portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić precizirala je u izjavi Tanjugu da je optužnica podignuta protiv Rodića, kao i Vekomira Joksimovića zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Ona je dodala da je Krivično-vanpretresno veće suda Rodiću, nakon podizanja optužnice, produžilo pritvor zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično delo, kao i zbog naročito teških okolnosti pod kojima je delo učinjeno.

Rodić je u pritvoru već pet meseci, pošto je uhapšen 27. oktobra prošle godine. Istraga protiv Rodića, osnivača beogradskih listova "Kurir" i "Glas javnosti", vođena je po dva zahteva za sprovođenje istrage i jednom zahtevu za proširenje.

Rodić je uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja zajedno sa bivšim glavnim i odgovornim urednikom "Glasa javnosti" Slavoljubom Kačarevićem. Rodiću je više puta produžavan pritvor, dok je Kačarević posle 13 dana pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Protiv Rodića i Kačarevića istraga je sprovedena zbog sumnje da su u svojstvu vlasnika, odnosno direktora preduzeća "Manami" tokom 2001. godine, zloupotrebom službenog položaja pribavili protivpravnu imovinsku korist i oštetili Komercijalnu banku za oko pola miliona evra.

Istraga je protiv Rodića vođena i zbog sumnje da je zajedno sa Joksimovićem i Snežanom Jerinić zloupotrebio položaj.

Oni se terete da su koristeći lažnu dokumentaciju podigli kredit od Komercijalne banke od 22 miliona dinara koji, prema navodima tužilaštva, nisu vratili.

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv Rodića se vodi istraga zbog sumnje da je izbegavao plaćanje poreza na promet u iznosu od 115,3 miliona dinara i poreza na dohodak građana u iznosu od 88 miliona dinara.

Ovaj zahtev podnet je na osnovu krivične prijave koju je podnela Poreska policija. Za utaju poreza zaprećena je kazna do osam godina zatvora, a za zloupotrebu službenog položaja od dve do 12 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: