NP: Pogoršano stanje štrajkača

Pogoršano zdravstveno stanje invalida nekadašnje fabrike akumulatora "Iskra metal" iz Novog Pazara, koji štrajkuju glađu od ponedeljka.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.03.2010.

15:45

Default images

Kako kaže predsednik aktiva invalida Halko Društinac, u prostorijama Udruženja tekstilaca u Novom Pazaru je sada desetak štrajkača koji odbijaju bilo kakvu intervenciju hitne medicinske pomoći. On je najavio da će treća faza štrajka nastupiti u ponedeljak, kada će, kako je objasnio, prekinuti svaku komunikaciju sa spoljašnjim svetom.

Društinac je rekao da štrajkače do sada nije pozvao niko iz gradske vlasti i dodao da oni ne pripadaju nijednoj političkoj opciji, niti na taj način žele nekog da podrže ili ospore.

"Prave se da ne znaju da štrajkujemo. Saznaće kada nas odavde budu mrtve iznosili", naglasio je on.

Štrajkači zahtevaju isplatu razlika u zaradama iz perioda 1991. do 2003. godine, o čemu, kako tvrde, imaju izvršne sudske presude, a njihov dužnik je Fond Penzijsko-invalidskog osiguranja.

U prostoriji u kojoj štrajkuju izlepljene su umrlice - jedna srpska, crna i sa krstom, i druga muslimanska, zelena sa polumesecom.

"Zdravlje smo izgubili, pare su nam oteli, umesto zahvalnice. Za naš rad dali su nam posmrtne plakate. Ne dozvolite da ovo bude stvarnost. Mi nemamo šta da izgubimo"... a u potpisu su Halko Društinac, Halil Muković, Ismet Kolašinac, Milorad Kovačević, Mile Kostić, Mija Janković...

Na dnu pakate je napisano: "Izgleda da je ovo jedini način rešavanja naših problema".

Fabrika "Iskra metal" je među prvim preduzećima u ovom gradu privatizovana početkom 2004. godine, ali je Agencija za privatizaciju sa većinskim vlasnikom raskinula kupoprodajni ugovor zbog neispunjavanja obaveza.

Bivši vlasnik je ostao dužan radnicima 21 zaradu. Fabrika je, sa 56 zaposlenih, bila u stečaju od 2005. godine sve do decembra prošle godine, kada je prodata po početnoj ceni u iznosu od 28,4 miliona dinara. Za taj novac novi vlasnik je kupio 2.200 kvadratnih metara pokrivenog prostora na 78 ari placa.

Iz stečajne mase treba da se, po sudskim presudama, namire dugovanja prema zaposlenima od 23,3 miliona dinara i još 12 miliona dinara za invalide rada.

Potraživanja invalida rada nalaze su sada na Vrhovnom sudu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: