Veštačka oplodnja krivično delo

Novi zakon u Turskoj svrstao je veštačku trudnoću među krivična dela i lišio žene mogućnosti koju nudi savremena medicina.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.03.2010.

15:26

Default images

Veštačka trudnoća je od ranije nelegalna u Turskoj, ali su žene mogle da traže u inostranstvu donatore sperme za takvu vrstu trudnoće, dok će, po novom zakonu, biti odgovorne za delo koje povlači kaznu do tri godine zatvora, prenosi BBC.

Novi zakon, koji je na snazi od 15. marta, objavilo je Ministarstvo zdravstva i čini se da se temelji na članu Krivičnog zakona zemlje koji zabranjuje turskim državljanima da skrivaju očinstvo svoje dece, navodi britanska medijska kuća.

Turski lekari i pravnici kažu da još pokušavaju da ustanove kako će vlada primenjivati novi zakon i tim povodom jedan turski ginekolog je kazao da islamistička vlada ne razume potrebu prilagođavanja zakona ponudi savremene medicine.

Donacije sperme za veštačku trudnoću su već dugo nelegalne u Turskoj, tako da su žene koje žele da ostanu u drugom stanju veštačkim osemenjavanjem putovale u inostranstvo da to urade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: