22 milijarde evra za Grčku

Posle odluke država članica zone evra da pomognu Grčkoj, premijer Papandreu ocenio je da će i Evropa i Grčka iz ove krize izaći ojačane.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

15:20

Default images

Stendbaj aranžman podrazumeva kombinovanje bilateralnih pozajmica Grčkoj u okviru zone evra i novca od Međunarodnog monetarnog fonda. Evropljani tvrde da su pokušali da izbegnu pomoć MMF-a i da su za grčku dužničku krizu dogovorili rešenje zasnovano na solidarnosti.

Pomoć koju će države članice uputiti Grčkoj trebalo bi da je spase užasavajućeg javnog duga, koji je potresao svetsko tržište i ugrozio zajedničku valutu - evro.

Pomoć Grčkoj će biti uručena samo ukoliko počne kolaps finansijskog sistema helenske države. Vrednost paketa je 22 milijarde evra, od kojih bi trećinu trebalo da da MMF.

„Pre svega, ne verujemo da je ovo čudesni lek. Ovo je deo većeg rešenja. Od početka je jedan deo država članica zagovarao intervenciju MMF-a, a druge su bile protiv. Debata je trajala nedeljama, a sada smo dogovorili mešanu formulu u kojoj doprinos članica zone evra ima glavnu ulogu”, kaže predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Nije iznenađenje da je evrosavez pokušao da pronađe tzv. „evropsko rešenje”.

„Ovo je koordinisani evropski pristup, uz učešće MMF-a. Mislim da je u ovom trenutku to najbolja odluka da bismo se suočili s izuzetnim problemom u jednoj našoj državi-članici, članici zone evra, uz shvatanje posledica na stabilnost naše ekonomske i monetarne unije” kaže predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

Slamka spasa Grčkoj stigla je na Dan nezavisnosti. Premijer Jorgos Papandreu pozdravlja mere partnera iz zone evra i Evropske centralne banke. Ipak, njegova poruka je, pre svega, upućena Grcima koji nedeljama protestuju zbog stroge štednje uvedene posle otkrivanja razmera zaduženosti.

„Grčka i evro su bezbedni. Evropa je učinila veliki korak. Ne tiče se ova odluka samo Grčke. Evropska unija se našla pred ogromnim izazovom i dorasla mu je. Mi, evropski lideri, odlučno štitimo naše jedinstvo i zajedničku valutu. Evropa i Grčka će iz ove krize izaći ojačane”, kaže Papandreu.

I predsednik Francuske Nikola Sarkozi tvrdi da je zona evra pod kontrolom Unije, ali da je potrebno uvesti budžetsku kontrolu i nadzor nad ekonomijama i paziti da se ovo ne ponovi.

Na insistiranje Nemačke, Grčka neće dobiti jeftine kredite, već samo pomoć... i to samo ako joj zatreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: