Stavridis u poseti Visokim Dečanima

Komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis je sa lipljanskim vikarnim episkopom Teodosijem razgovarao o obezbeđivanju srpskih crkava i manastira na Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

15:02

Default images

"Admiral Stavridis, koji je grčkog i pravoslavnog porekla, pokazao je veliko interesovanje za manastir Visoki Dečani i očuvanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Teodosije je ukazao na značaj prisustva međunarodnih civilnih snaga na Kosovu i istakao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) značajno da snage Kfora nastave da obezbeđuju osam najvažnijih srpskih svetinja na Kosovu.

"Stavridis je uverio vladiku Teodosija da NATO neće preduzimati nikakve dalje korake vezane za zaštitu srpskih svetinja bez dijaloga sa SPC i da će se zabrinutost SPC za bezbednosna pitanja ozbiljno uzeti u obzir", piše u saopštenju.

Pored Stavridisa, Dečane su danas posetili i komandant Kfora Markus Bentler, komandanti borbenih grupa Istok i Zapad, Alan Dorman i Vinčenco Graso, kao i članovi užeg tima Stavridisa i Glavnog štaba NATO snaga.

"Vladika Teodosije je admiralu Stavridisu zahvalio na trudu koji Kfor ulaže u zaštitu srpskih pravoslavnih svetinja i dodao da SPC ceni doprinos Kfora u procesu povratka, naročito u metohijskim enklavama, kao i podršku koju vojnici redovno pružaju prilikom obezbeđivanja verskih svečanosti u bezbednosno ugroženim delovima Kosova i Metohije", piše u saopštenju.

Kfor, pored Visokih Dečana, obezbeđuje i Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Devič, Svete arhangele, Gorioč, Zočište i Budisavce.

Devič i Sveti arhangeli zapaljeni su u talasu nasilja marta 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: