Rompej: U maju na zapadnom Balkanu

Predsedavajući Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je da će u maju posetiti zemlje zapadnog Balkana.

Izvor: Beta

Petak, 26.03.2010.

14:55

Default images

On je naglasio da podržava sve susrete za saradnju u regionu i da se nada da će ubuduće na njima učestvovati sve zapadnobalkanske zemlje. Van Rompej je podsetio da je to rekao i prošle subote, na dan održavanja sastanka na Brdu kod Kranja, i najavio da će "posetiti svih sedam, ili osam glavnih gradova regiona da bi dostavio poruku da svi imaju evropsku perspektivu, pre ili kasnije".

Predsedavajući Evropskog saveta, koji čine šefovi država ili vlada EU, time je odgovorio na pitanje da li podržava "Proces sa Brda kod Kranja" koji bi trebalo da se nastavi održavanjem novih regionalnih susreta o jačanju saradnje, i da li smatra da na tim konferencijama treba da učestvuje i Srbija.

Van Rompej je dodao da je o inicijativi pokrenutoj na sastanku zvaničnika zapadnog Balikana na Brdu kod Kranja, razgovarao na danas okončanom samitu EU u Briselu sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, dodavši da "mi sada veoma dobro razumemo jedan drugog".

Predsedavajući Evropskog saveta Van Rompej i Migel Anhel Moratinos, šef diplomatije Španije, predsedavajuće EU, u poslednji čas su prošlog petka i bez objašnjenja, saopštili da neće učestvovati na skupu na Brdu kod Kranja.

Nezvanično se u krugovima EU pominjalo da je razlog to što skup u Sloveniji nije organizovan tako da bude moguće da na njemu učestvuje i predsednik Srbije Boris Tadić, uz predstavnike Kosova.

Tadić je u više navrata stavljao jasno do znanja da će na tom skupu učestvovati samo ako predstavnici Kosova budu zastupljeni u okviru UNMIK-a, odnosno u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Moratinos je saopštio da pozdravlja to što se inicijativa sa Brda kod Kranja uklapa u pripreme za važan skup na vrhu EU-zapadni Balkan, krajem maja ili početkom juna u Sarajevu.

U slovenačkim medijima i diplomatskim izvorima pojavila se tvrdnja da je Moratinos tražio od Tadića da ne ide na Brdo kod Kranja, što je predsedavajući Saveta ministara EU opovrgao.

Prema diplomatskim izvorima iz EU, slovenački premijer Pahor je do poslednjeg časa uveravao Van Rompeja da će se naći formula za učešće Tadića i predstavnika vlasti u Prištini, koji su tražili da na skupu budu zastupljene kao nezavisna država.

Pošto se to pokazalo neostvarivim, Van Rompej i Moratinos su odlučili da ne idu na tu konferenciju čijem je delu prisustvovao komesar za proširenje EU Štefan File.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: