ZES: Deklaracija uklanja sve sumnje

Suština teksta deklaracije o Srebrenici je da treba da ukloni i poslednju sumnju da su neke države ili narodi odgovorni za zločin, kaže Nada Kolundžija.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

01:44

Default images

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je u intervjuu "Glasu Srpske" da usvajanje deklaracije o Srebrenici po Srbiju i Republiku Srpsku ne može imati nikakve negativne međunarodno-pravne posledice.

"Ovo što sada imamo pred sobom, kao Nacrt deklaracije o kojoj šefovi poslaničkih klubova treba da se izjašnjavaju, usaglašavaju ga i vide da li postoji još nešto što bi, eventualno, trebalo dopunjavati i menjati, jeste rezultat svih mnogobrojnih razgovora koji su prethodno vođeni", rekla je Kolundžija.

Ona ističe da je važno da poruka bude nedvosmislena, da se taj zločin osuđuje i da se izražava saosećanje sa žrtvama, a da se ni na koji način o onome što su presude Međunarodnog suda pravde u vezi sa tužbom BiH, kvalifikacije, ocene i sadržaj presude, ne polemiše i ne dovodi u pitanje.

Prema njenim rečima, pošlo se od toga da parlament Srbije nije sud i da ne treba da se bavi pravnim kvalifikacijama zločina.

"Mi smo želeli da sa srpskog naroda, sa Srbije i sa Republike Srpske, otklonimo svaku mogućnost povezivanja odgovornosti za zločine u Srebrenici i da se na taj način u punoj meri izvrši individualizacija odgovornosti", rekla je Kolundžija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: