Stanje nacije: O ostavci guvernera

Reakcije NBS su često bile posledične a ne preventivne, ocenjuje Miloš Bugarin. Ekonomska novinarka Biljana Stepanović kaže da su ovakve kritike neutemeljene.

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

00:44

Default images

Jedan od zagovornika stabilnije domaće valute, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da su procene pri reakcijama NBS i guvernera bile neblagovremene i da se često moglo brže reagovati, dok direktorka Biznis Info grupe i ekonomska novinarka Biljana Stepanović, međutim, smatra da su ovakve kritike neutemeljene.

U javnosti ne jenjavaju spekulacije o tome zbog čega je guverner NBS podneo ostavku. Uglavnom se svi slažu da je odlazeći guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić odluku o stavci doneo zbog brojnih pritisaka, kako političara tako i biznismena, da brani kurs dinara.

"Ono što su naše kritike bile jeste da su i procene pri reakcijama bile neblagovremene i da su reakcije bile često posledične a ne preventivne, kao i da se u tom momentu nekada moglo reagovati brže i efikasnije i da bi te štete bile manje", rekao je Bugarin.

"Ono što je traženo od guvernera NBS, jeste da imamo jedan predvidiv okvir u kome je moguće planirati makar na mikro planu ili makar na godišnjem nivou”, kaže Bugarin.

Biljana Stepanović, međutim, smatra da su ovakve kritike neutemeljene i ukazuje na činjenicu da su devizne rezerve ograničen resusrs, koji se mora pažljivo koristiti.

"Nekako mi je upadalo u oči da se svi stalno obrušavaju na NBS i svi čekaju da im banka nekim čarobnim štapićem reši problem-evo znate kurs je toliki i toliki. Dobro, ali kolika nam je javna potrošnja, koliki nam je budž deficit, koliki je rast naše privrede i šta je to što smo uradili da bismo imali veći priliv a manji odliv, da imamo manji pritisak na kurs?", kaže Stepanovićeva.

"Pa u danu kada je Jelašić podneo ostavku NBS je prodala 40 miliona evra zbog nervoze i pritiska na kurs. Dakle, stotine miliona evra su prodate za odbranu kursa - pa mogli smo sve da prodamo i šta bismo sada radili?“, kaže Stepanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: