Meksiko: Uhapšen "kralj heroina"

Meksička policija uhapsila je trgovca drogom, poznatog kao "kralj heroina", za koga se veruje da je svake godine u SAD prebacivao na stotine kilograma heroina.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.03.2010.

20:42

Default images

Šef policijske jedinice za borbu protiv narkotika Ramon Pekveno izjavio je da je Hose Antonio Medina (36), čiji je nadimak Don Pepe, uhapšen juče na zapadu Meksika. Medina je radio za narkokartel "La Familija" i vodio složenu krijumčarsku operaciju tokom koje se svakog meseca švercovalo 200 kilograma herona preko granice u Južnu Kaliforniju, preneo je AP.

Medina je uhapšen dan nakon što je američki državni sekretar Hilari Klinton posetila Meksiko, gde je obećala pomoć u borbi protiv narkokartela, koji sve više ugrožavaju bezbednost društva.

Zabrinutost Vašingtona zbog nasilja i krvavih sukoba narkobandi pojačana je ovog meseca, posle ubistva dva američka državljanina u gradu Sijudad Huares, na granici sa SAD.

Skoro 18.000 ljudi je ubijeno u nasilju povezanom sa drogom otkako je meksički predsednik Felipe Kalderon krenuo u obračun sa narkokartelima kada je stupio na dužnost u decembru 2006. godine.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je juče sankcije za 54 člana dve narkobande iz Meksika, za koje tvrdi da su odgovorni za nedavna ubistva blizu meksičko-američke granice.

Ministarstvo je saopštilo da su sankcije nametnute glavim ljudima iz moćnog Zalivskog kartela i njegovog nekadašnjeg krila Los Zetas. Njima će biti zamrznuta sva imovina koju imaju pod nadležnošću SAD, a Amerikancima je zabranjeno da posluju sa njima.

Mere uvedene protiv pripadnika "Zalivskog kartela" i "Los Zetas" slične su merama koje se uvode protiv sponzora terorista i krijumčara oružjem, a kojima se nastoji da bude blokiran pristup međunarodnom bankarskom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: