Premijer zna imena kandidata za NBS

Premijer Mirko Cvetković kaže da već postoje kandidati za guvernera Narodne banke, ali nije hteo da otkrije njihova imena novinarima.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

18:42

Default images

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da ”otprilike“ zna ko su kandidati za novog guvernera Narodne banke Srbije, ali nije želeo da otkrije njihova imena. Odgovarajući na pitanja novinara Cvetković je rekao da je sada pravo vreme za prodaju “Telekoma” jer je otvorena konkurencija, kao i da bi podržao predlog za smanjenje akciza na gorivo.

Guverner Radovan Jelašić nije podneo ostavku zbog pritisaka, kaže premijer Mirko Cvetković i navodi da ima jako dobre odnose sa njim u ovom tranzicionom periodu u Narodnoj banci.

Na pitanje ko će zameniti Jelašića, odgovara ovako: “Znam otprilike ko su kandidati, ali ne želim da vam saopštim”.

“Što se tiče samog izbora, ja mislim da postoji neka procedura koja će trajati mesecima, možda dva tri meseca, ali ćemo realtivno brzo znati ko će biti na čelu centralne banke”, rekao je premijer.

Na pitanje zašto se država odlučila na prodaju “Telekoma”, iako su najviši državni zvaničnici do pre nekoliko meseci govorili da ta kompanija ne treba da se proda, Cvetković kaže da se mora ići u privatizaciju jer je u telefoniji otvorena konkurencija.

“Mislim da se mora ići u privatizaciju ‘Telekoma’ jer je otvoren proces konkurencije u grani. Nema smisla da država ostaje u konkurentskoj grani kao vlasnik. Ona ima smisla da ostane do kada je monopol ali čim smo mi otvorili konkurenciju u fiksnoj telefoniji - imamo je u mobilnoj - ovo je pravi trenutak”, smatra Cvetković.

Premijer kaže da nema ništa protiv toga da se smanje akcize na gorivo.

“Predlog o tome treba da da ministarka finansija. Ja nisam od nje dobio još uvek predlog tog tipa, ako ga bude dala, ja ću ga podržati”, naveo je on.

Ministarka finansija Diana Dragutinović, koja je bila u Skupštini Srbije, nije se međutim pojavila pred novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: