O zaštiti verske baštine na Kosovu

Patrijarh Irinej razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU za pitanja verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji Dimitrisom Moshopulosom.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

18:18

Default images

Kako se navodi na sajtu SPC, Moshopulos je patrijarha obavestio o prvim koracima koji su učinjeni po pitanju bezbednosti i očuvanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej je predstavniku EU kazao da je Sinod SPC imenovao vikarnog episkopa lipljanskog Teodosija da bude predstavnik Crkve u svim razgovorima koji se tiču verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Poglavar SPC je izrazio zadovoljstvo i radost zbog imenovanja Moshopulosa i dao svoj blagoslov za uspeh njegove misije.

Sastanku su prisustvovali član Sinoda episkop bački Irinej i episkop lipljanski Teodosije.

Kako je 16. februara saopšteno iz Kancelarije Međunarodnog civilnog predstavnika, šef grčke kancelarije za vezu u Prištini Moshopulos, biće posrednik između SPC s jedne strane i Evropske unije i kosovskih vlasti, s druge, u oblasti zaštite verskog i kulturnog nasleđa SPC na Kosovu.

To je u skladu sa obavezama Kosova u oblasti verskog i kulturnog nasleđa, navodi se u saopštenju i dodaje da je Evropska unija posvećena zaštiti verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu, naročito zaštiti bogatog dela zajedničkog evropskog i svetskog nasleđa.

"Ambasador Moshopulos će posredovati u razvoju integrisanih politika za konzervaciju verskog i kulturnog nasleđa i biće aktivno angažovan na povećanju svesti u vezi sa kulturnim nasleđem", saopšteno je u februaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: