U Vladi Srbije nema "Dajmlera"

Nemački proizvođač automobila “Dajmler” priznao da je podmićivao službenike u više zemalja, uključuju i Srbiju. Nemamo "Dajmlerova" vozila, kažu u Vladi Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

16:42

Default images

Nemački proizvođač automobila “Dajmler” priznao je da je potkupljivao službenike u 22 države, među kojima su i Srbija, ali i Hrvatska i Crna Gora. Prema dokumentima suda u Vašingtonu, kako prenose mediji, pominje se Srbija, ali se ne precizira koje su osobe ili firme u Srbiji primale mito od “Dajmlera”. Istraga se vodi za period od 1998. do 2008. godine.

“Dajmler”, nemački proizvođač automobila, priznao je da je podmićivao državne službenike. Nekima su poklanjali auto, a nekima plaćali svadbu.

U Americi je protiv ovog proizvođača automobila bila pokrenuta istraga, a među zemljama u kojima su davali mito, pominje se i Srbija.

U Vladi Srbije tvrde da nisu kupovali “Mercedesova” vozila. Premijer Mirko Cvetković potvrdio je da u voznom parku Vlade nema “Mercedesa”.

“Verovatno je iz nekog perioda ranije, ali svakako, bez obzira, ako nije zastarelo, onda ćemo reagovati ukoliko dobijemo informacije o toj temi”, rekao je Cvetković dodajući da postoji mogučnost i da su neka javna preduzeća kupovala “Dajmlerova” vozila.

Da ministri i ostali predstavnici vlasti ne voze “Mercedese” potvrđuje i Aleksandar Todorović, zamenik direktora Uprave za zajedničke poslove.

“’Mercedesi’ nisu kupovani, prema saznanjima koje imamo u poslednjih 20 godina, što se tiče Uprave za zajedničke poslove. U ovom trenutku, Uprva raspolaže i koristi deset komada pretežno proizvodnje iz devedestih godina, i to pretežno 1996. Oni su preuzeti prilikom raspada savezne zajednice”, kaže on.

“Mislim da ministarstva nisu bila u prilici da kupuju vozila takve klase. Ni onda, ni danas”, tvrdi Todorović.

U Hrvatskoj je Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala tražila pokretanje istrage. Dok tužilaštvo radi na prikupljanju dokaza, hrvatski mediji podsećaju na aferu iz 2003. godine, kada je direktnom nagodbom MUP kupio 210 “Mercedesovih” vatrogasnih vozila.

U Srbiji za sada nema pomena da će biti istrage, ali predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, kaže da je korupcija bila moguća prilikom javnih nabavki.

“Moguće je godinama ponavljati, planirati istu nabavku, a i Vi sami znate da ako ministar ili direktor javnog preduzeća može bez ikakve kontrole da planira nabavke, onda je sam izbor ili tenderski postupak tehnička stvar koja se može savladati. To jeste nadležnost državne revizije”, smatra Baraćeva.

“Dajmler” je zbog podmićivanja pristao da plati 185 miliona dolara kazne, čime je zaustavio dalji sudski postupaku Americi.

U predstavništvu “Merceseda” u Srbiji ne žele da komentarišu optužbe do 1. aprila. Kažu da će tada njihova centrala u Nemačkoj objaviti zajedničko saopštenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: