KG: I sa invaliditetom do posla

U Kragujevcu je otvoren Sajam zapošljavanja osoba sa invaliditetom, na kojem učestvuje 19 firmi koje su iskazale potrebu za više od 70 radnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

15:19

Default images

"Cilj Sajma je da se zaposle osobe sa invaliditetom, ali i da se što više kompanija uključi u proces socijalne i društvene odgovornosti", rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović na otvaranju Sajma.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je nezaposleno oko 760 000 građana od čega je oko tri odsto osoba sa invaliditetom, dok je u Kragujevcu taj procenat veći i iznosi nešto manje od šest odsto od ukupno 37 500 nezaposlenih.

Naglašavajući da je prošle godine oko 10 000 osoba sa invaliditetom u Srbiji bilo uključeno u različite programe koje je sprovodila Nacionalna služba za zapošljavanje, Jovanović je ocenio da će donošenje Zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom, koji stupa na snagu u maju, stvoriti mogućnost da se podstakne njihovo zapošljavanje.

"Donošnjem tog zakona poslodavac koji ima najmanje 20 radnika mora da zaposli i jednog invalida, a na svakih 50 novozaposlenih mora da uposli još jednu osobu sa invaliditetom", objasnio je Jovanović.

Naglašavajući da je filijala u Kragujevcu jedna od najboljih jer je u prošloj godini omogućila da se više od 100 osoba sa invaliditetom zaposli, Jovanović je rekao i da su istraživanja pokazala da su invalidi odlični radnici i da je najvažnije da se za svakog njih pronađe odgovarajuće radno mesto.

"U narednom periodu razmotrićemo i mnoge druge mere za aktivno zapošljavanje invalida, pored postojećih - Javni radovi i Prva šansa", rekao je Jovanović i dodao da će Nacionalna služba pomagati poslodavce u otvaranju novih radnih mesta za ovu grupaciju građana.

Na sajmu zapošljavanja u Kragujevcu pored Udruženja osoba sa invaliditetom učestvuje i firme "Grafopromet", "Zastava inpro", "Delta Đenerali", "Šumadija des", "Elka", "Neimar", "Blažeks", "Orion", "Sunce Marinković", "Vojvođanska banka" i drugi.

"Današnji dan je jako bitan u sprovođenju Zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba za invaliditetom jer se time stvaraju mogućnosti da invalidi dobijaju mogućnost da konkurišu i da dobiju zaposlenje", rekao je Momčilo Stanojević, predstavnik kragujevačkog udruženja osoba sa invaliditetom.

Sajam u Kragujevcu organizovali su Centar za samostlani život invalida Srbije u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i uz podršku američke nevladione organizacija USAID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: