Saradnja Dodika i Čovića

Lideri Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Dragan Čović i Milorad Dodik, dogovorili su saradnju na predstojećim izborima.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

15:15

Default images

Lideri dve stranke postigli su u Banjaluci dogovor da na oktobarskim izborima međusobno podrže kandidate za članove Predsedništva BiH. Dodik je, posle razgovora sa Čovićem, najavio da će potpisati sporazum o saradnji SNSD-a i HDZ-a krajem aprila u Mostaru, što će značiti saradnju na svim nivoima vlasti u BiH.

Prema rečima Milorada Dodika, te dve stranke već duže usaglašeno deluju povodom svih važnih pitanja, ne da naprave problem nekoj trećoj strani, već zato što im se mnogi interesi poklapaju.

Dodik je naveo da je zajednička procena, imajući u vidu "maksimalističke zahteve" bošnjačke strane, da treba obezbediti da se "istinski Hrvati nađu u Predsedništvu BiH, a ne "kamuflaža" kao što je aktuelni član Predsedništvu BiH Željko Komšić, koji je na tu funkciju izabran kao kandidat Socijaldemokratske partije.

Govoreći o najavama međunarodne konferencije, na kojoj lideri iz BiH treba da se obavežu u vezi ustavnih promena u BiH, Dodik je rekao da će RS ostati u dijalogu, ali da su stavovi RS poznati kada je reč o ustavnim promenama u BiH.

"Nije sporna implementacija odluke Suda u Strazburu, ali je sporno unošenje svega što je nasilno preneto na nivo BiH, kao i dovođenje u pitanje entiteskog glasanja", rekao je Dodik.

On je ocenio da napori koje ulaže Španija zavidni, imajući u vidu različite interese u BiH.

"Ja nemam deklaraciju, mogu samo da govorim u načelu. Problematično je to da sadašnji lideri preuzimaju obaveze za buduće lidere u BiH, jer niko ne može znati kakva će konfiguracija biti posle izbora", rekao je Dodik.

Dragan Čović je rekao da je tokom jučerašnjeg boravka u Madridu upoznat sa predlogom teksta deklaracije, koji bi predstavnici BiH trebalo da pokušaju da usaglase sa predstavnicima EU i SAD na sastanku u Sarajevu, 6. i 7. aprila.

Čović je kazao da je premijera Dodika upoznao sa sadržinom dokumenta koji daje opredeljenja potpisnika političkih stranaka da će posle oktobarskih izbora pristupiti izmenama Ustava BiH na principima koji su tu definisani.

Navodeći da su ti principi dosta široki, Dodik je kazao da ima i nekih elemenata koji su ugrađeni na osnovu razmišljanja pojedinih političkih lidera, što bi trebalo ugraditi u budući Ustav BiH.

Čović je rekao da u tekstu deklaracije za njega postoje dve sporne stvari, dodajući da bi trebalo dati šansu dogovorima lidera koji će uslediti narednih dana.

"Ukoliko se na sastanku početkom aprila u Sarajevu lideri BiH dogovore oko teksta deklaracije, onda bi 19. i 20. aprila taj dokument trebalo da bude potpisan u Madridu", rekao je Čović.

On je dodao da bi nakon toga bio organizovan i naredni sastanak, 1. i 2. juna u BiH, gde bi bila otvorena neka pitanja ubrzanja procesa u BiH, kao što je liberalizacija viznog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: