Ombudsman kritikuje državnu upravu

Republički ombudsman Saša Janković ocenio je da ostvarivanje prava građana pred organima državne uprave nije zadovoljavajuće.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.03.2010.

15:03

Default images

Janković je na sednici Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe i upravu naveo da, kada je reč o pravima uhapšenih, tortura u Srbiji ne postoji, mada postoje slučajevi koji se mogu tako okarakterisati, kao i da uslovi u zatvorima mogu da budu ocenjeni kao ponižavajući.

On je, predstavljajući izveštaj o radu njegove kancelarije za 2009. godinu, rekao da su ključni faktori za nezadovoljavajuće ostvarivanje prava građana pred organima državne uprave previše zaposlenih, njihova nedovoljna stručnost, kao i nepostojanje disciplinskih i drugih sankcija za takav rad.

Prema njegovim rečima, reforma državne uprave nije dala očekivane rezultate, jer nije obavljena depolitizacija, a planovi za reformu se daju bez analize stvarnog stanja.

On je kao primer lošeg ostvarivanja prava građana pred organima državne uprave naveo izdavanje pasoša, dodajući da su predstavnici njegove službe obišli 92 policijske stanice u kojima je konstatovano da građani teže ostvaruju pravo na dobijanje dokumenta, između ostalog, i zbog "neosetljivosti" kadrova koji u tim organima rade.

Janković je preporučio nužnost povećanja odgovornosti za propuste državnih organa, jačanje mehanizama unutrašnje kontrole, kao i neophodnost da se u sve javne službe uvede, ili vrati, obaveza javnog konkursa prilikom zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vreme.

Kada je reč o ostvarivanju prava uhapšenih, Janković je rekao da tortura u Srbiji ne postoji, iako postoje slučajevi koji se mogu tako okarakterisati.

On je napomenuo da su uslovi smeštaja u zatvorima ponižavajući, da je osnovni problem kapacitet, koji trenutno iznosi 7.000 mesta, a potrebe zahtevaju 12 000.

"Ljudi spavaju na podu. Takva situacija je neodrživa", rekao je Janković i ukazao na neophodnost obezbeđenja dodatnih kapaciteta, poboljšanja zdravstvene zaštite zatvorenika, kao i bolje saradnje zatvora sa ustanovama socijalne zaštite na integraciji zatvorenika u društvo.

Kada je reč o stanju u pravosuđu, Janković je kazao da se trećina građana koji su se obratili njegovoj službi žalila na sporost suđenja i njihovo dugo trajanje, izražavajući nadu da će se efekti reforme u pravosuđu u tom smislu tek pokazati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: