“Nema dogovora o povratku sudija“

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen kaže da Beograd sa Euleksom nije dogovorio povratak sudija u Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.03.2010.

15:01

Default images

"Radi istine i pravilnog informisanja naših građana na Kosovu i Metohiji moram da kažem da nikakav dogovor nije postignut", izjavio je Homen Tanjugu, demantujući pisanje prištinskog lista "Koha ditore" da su se Euleks i Beograd dogovorili da Euleks predloži kosovskim vlastima povratak dvojice sudija Srba, dvojice Albanaca i dvojice iz međunarodne zajednice.

Homen je istakao da se pregovori sa Euleksom o povratku srpskih sudija i tužilaca nastavljaju ali je pre svega bitno odgovoriti na tri suštinska pitanja.

Pre svega, koji će se zakoni primenjivati u tom sudu - da li oni koji važe u Srbiji, međunarodni ili eventualno kosovskih institucija, što je za Srbiju neprihvatljivo, naveo je Homen.

Zatim je bitno rešiti teritorijalnu nadležnost suda - da li će suditi i građanima iz južnog dela Kosovske Mitrovice ili će biti nadležan samo za slučajeve iz severnog dela tog grada, jer, kako je naveo, od toga zavisi nacionalna struktura sudija, objasnio je državni sekretar.

On je dodao da je treće pitanje koje se mora rešiti sedište drugostepenog suda.

Prištinski list prenosi neimenovane izvore koji navode da je šest sudija dovoljno za prvu fazu funkcionisanja Okružnog suda. Euleks je, piše list, predlog predao i predsedniku Okružnog suda Kaplanu Barutiju.

"Prihvatili smo predlog u načelu, ali nismo saglasni da imamo isti broj novih srpskih sudija. Ovaj broj bi trebalo da bude proporcionalan prema broju stanovnika na Kosovu i u regionu koji pokriva Okružni sud u Mitrovici“, rekao je Baruti, a preneo "Koha ditore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: