O povereniku u utorak

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović zakazala je za 30. mart sednicu na kojoj će biti raspravljano o kandidatu za poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

10:19

Default images

Na tu funkciju lista "Za evropsku Srbiju" kandidovala je dekana Pravnog fakulteta u Nišu Nevenu Petrušić, dok je Liberalno-demokratska partija ranije saopštila da je za to mesto predložila aktivistu nevladinog sektora Gorana Miletića.

Na sednici Odbora za ustavna pitanja, koja je održana polovinom februara, nije bio izabran poverenik za zaštitu ravnopravnosti, jer nijedan kandidat, među kojima je bio i Miletić, nije dobio potrebnu većinu.

Rok za izbor poverenika istekao je 2. marta, a prema Zakonu o zabrani diskriminacije poverenik za zaštitu ravnopravnosti ustanovljen je kao samostalni državni organ, nezavisan u obavljanju poslova utvrđenih zakonom.

Nadležnost poverenika je da ukazuje na nedozvoljene oblike ponašanja i da izriče preventivne mere opomene.

Poverenika bira Skupština na period od pet godina, na predlog skupštinskog odbora nadležnog za ustavna pitanja, a svaka poslanička grupa ima pravo da predloži kandidata.

Za poverenika može biti izabran državljanin Srbije koji je diplomirani pravnik i ima najmanje deset godina iskustva na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava.

Skupština Srbije usvojila je u martu prošle godine Zakon o zabrani diskriminacije, koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti ili zdravstvenog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: