Vakcinacija Roma u Nišu

Samo petoro Roma sakupljača sekundarnih sirovina primilo je vakcinu protiv hepatitisa. Odziv je slab zbog nedovoljne informisanosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

09:49

Default images

Pored toga Romi se plaše jer ovu vakcinu povezuju i sa vakcinom prortiv gripa AH1N1. U Nišu se sakupljanjem sekundarnih sirovina bavi preko hiljadu romskih porodica a pre samo tri godine u ovom gradu od zarazne žutice obolelo je preko 1300 ljudi, uglavnom iz romskih naselja.

Naser Useinović iz Niša se petnaest godina bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina. Kaže da zarađuje toliko da prehrani porodicu. On zna da je njegovo zanimanje rizično, ali o vakcini nije razmišljao.

Svaka druga romska porodica u Nišu bavi se sakupljanjem sekundarnih sirovina. Iako to rade ispod svih standarda, oni ne žele da prime vakcinu protiv zaraznih bolesti.

Pre početka akcije aktivistkinje udruženja Romkinja Osvit obišle su sve romske mahale u Nišu kako bi ukazale na značaj vakcinacije protiv hepatitisa.

U Srbiji se čak 70 odsto Roma bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina, ali je malo onih koji to rade na profesionalan nacin.

Od 2004. godine u Srbiji je registrovano 268 epidemija hepatitisa A. Direktor Infektivne klinike Žarko Ranković podseća da je pre tri godine u Nišu od zarazne žutice oboleo 1350 ljudi.

Higijena u pojedinim romskim mahalama je na izuzetno niskom nivou a posao kojim se bave povećava rizik od obolevanja.

Za ovu akciju koja traje tri dana obezbeđeno je 270 vakcina za 90 osoba, a prvog dana je vakcinisamno samo pet lica.

Vakcina je registrovana u SAD i zemljama EU. Vrednost donacije je oko 900 hiljadadinara. Vakcine koje ne budu upotrebljene u ovoj akciji primiće niški policajci koji rade u interventnoj jedinici i na suzbijanju narkomanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: