Senat o legalizaciji bordela

Francuski senat danas bi trebalo da raspravlja o zakonu koji bi mogao da legalizuje bordele, čemu se radnici seks industrije u toj zemlji žestoko protive.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

09:38

Default images

Oni su zato protestovali i to sa zahtevom da se zakon povuče iz procedure. Oni kažu da su ponosni na svoju profesiju, a da im novi zakon onemogućava slobodan rad. Inače, bordeli u Francuskoj su zabranjeni 1946. godine.

Protest se odigrao pred zgradom Francuskog senata. Glavne parole su se odnosile na želju prodavaca seksualnih usluga da i dalje imaju kontrolu nad svojom profesijom i nad svojim pravima.

Umesto legalizacije bordela traže ukidanje zakona iz 2003. koji zabranjuje prostituciju i kompletnu legalizaciju profesije i načina života.

"Ne dolazi u obzir da se otvaraju bordeli koji su postojali pre 1946. godine. Nećete naći nikoga od seks radnika koji će reći da je za. To je nezamislivo. To je toliko izvan ovog vremena. S druge strane, ono što može biti učinjeno je da nam se daju ista prava kao i drugim zaposlenima."

Senatorka Partije zelenih Alima Bumedan Tijeri je pozvala prostitutke da učestvuju u razgovorima koji bi mogli da oblikuju budućnost njihovog posla.

"Ovde nije reč o bordelima. Ovde je reč o priznavanju prava ovih muškaraca i žena ovde čiji izbor moramo da poštujemo. Čak i kada nam se njihovi izbori ne dopadaju, moramo da ih poštujemo, jer je reč o slobodi pojedinca.", zaključuje senatorka Tijeri.

Ipak, ona je odbila da se formalno izjasni o ovom slučaju, ali bi senat time trebalo danas da se pozabavi. Predlagač zakona se nije pojavio na skupu.

Demonstranti su prošetali levom obalom Pariza, obučeni u svoju odeću za rad. Njihovi transparenti su glasili :"Spavate sa nama, a glasate protiv nas".

Prostitucija se kažnjava sa 3750 evra i dvomesečnom kaznom zatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: