File: Rešiti demarkaciju granica

Lideri zapadnog Balkana treba da raščiste sa nerešenim pitanjima iz prošlosti a demarkacije granica je jedno od tih pitanja, kaže za "Danas" Štefan File.

Izvor: Danas

Četvrtak, 25.03.2010.

01:52

Default images

Komesar za proširenje EU Štefan File rekao je da je pitanje demarkacije granica deo dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, što zemlje regiona treba bilateralno da rešavaju i da taj proces zavisi samo od njih jer nedefinisane granice mogu da budu jedna od većih prepreka na putu ka članstvu u EU.

File kaže da evropska komisija nije nadležna kada je reč o definisanju granica.

"To su bilateralni problemi i oni moraju da budu rešeni između zainteresovanih strana. Ovo je posebno tačno u slučaju Zapadnog Balkana, regiona koji je izašao iz razarajućih ratova koji su ostavili mnoge probleme nerešene i mnoge 'nezavršene poslove' kojima je neophodno pozabaviti se.

Na pitanje do koje mere je demarkacija značajna za proces evropskih integracija, File kaže da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su sastavni deo evropskih vrednosti.

"Prirodno je očekivati da sve države koje žele da se priključe EU usvoje ove vrednosti. Takođe je tačno da Evropska unija podrazumeva slobodan protok ljudi, dobara, kapitala i usluga, tako da je pojam granica sve manje važan", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: