Premijer: Bez pritisaka na rad DRI

Vlada sarađuje sa državnim revizorom i nije bilo nikakvog pritiska na njegov rad, rekao u Skupštini premijer Mirko Cvetković.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

01:38

Default images

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je nakon podnošenja izveštaja državnog revizora hteo da smeni odgovorne zbog, kako je rekao, lopovluka, ali da je kasnije od toga odustao jer ne misli da su prekršaji toliko veliki da bi neko podneo ostavku. Odgovarajući na pitanja poslanika, premijer je rekao da pritisaka na rad revizora nije bilo i da su propusti uglavnom nasleđeni.

Revizor je nedavno podneo 19 prekršajnih prijava kojima je obuhvaćeno šest sadašnjih i pet bivših ministara.

Mirko Cvetković se predomislio. Prvo je nameravao da, posle izveštaja revizora, smeni odgovorne, ali je nakon toga, kako kaže, pošto je bilo jasno da prekršaji nisu činjeni iz lične koristi, utvrdio da otkriveni propusti i nisu dovoljan razlog.

"Do toga (smene ministara) nije došlo jer se pokazalo da nije postojao osnov za podnošenje krivičnih već samo prekršajnih prijava", rekao je Cvetković u Skupštini Srbije.

On je rekao da je većina prekršaja koje je utvrdila DRI prilikom kontrole budžeta za 2008. godinu bila "proceduralna ili nasleđena, što nije bio osnov da bilo ko da ostavku ili bude smenjen".

Poslanik LDP-a Slobodan Maraš podsetio je premijera da je zbog nepravilnosti u javnim nabavkama petoro direktora domova zdravlja u zatvoru.

“Ja ne znam oko tih koji su u zatvoru, ali potpuno je pogrešna analogija koju upotrebljavate - neko je prošao kroz crveno, a neko nije vezao pojas”, ocenio je Cvetković.

Premijer je rekao da se od 55 primedaba revizora 38 odnosi na prethodnu, a 17 na sadašnju vladu. I državni revizor Radoslav Sretenović potvrđuje da pritisaka nije bilo ali, kako je izjavio, o sopstvenom izveštaju ne može da da mišljenje jer nije bilo mogućnosti da se obuhvate svi budžetski korisnici.

Neuobičajeno mlaku raspravu povremeno su razmrdavala pitanja poslanika opozicije. Lidera LDP-a Čedomira Jovanovića zanimalo je kada će javna preduzeća vratiti 150 miliona evra koje im je Vlada pozajmila iz privatizacionih fondova.

Ministarka finansija Diana Dragutinović odgovorila mu je da je to praksa zaostala iz devedesetih i da u 2008. nije bilo pozajmica.

“Davanje pozajmice je bio i vid pritiska Vlade na određeno javno preduzeće da se restruktuira. Takođe, mi smo tehnički mogli da otpišemo te pozajmice jer su pozajmice davane PIO fondu, ‘Jatu’, Železnici, ali ko zna, u procesu restrukturiranja možda se pronađu izvori iz kojih će se ta sredstva vratiti”, rekla je ona.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić na sednici ništa novo nije saznao jer je, kako kaže, sve što je čuo od premijera mogao da sazna i od konobara.

Nikolić je rekao da sednicu koju su poslanici čekali pet meseci kada je revizor trebalo da kaže ko od predstavnika vlasti treba da ide u zatvor nisu dočekali, već su od revizora saznali koliko je neki ministar u kafani potrošio za ručak.

”Nas interesuje što propada ova zemlja, što ovo malo budžeta ministri troše kao da nemaju nikakvu kontolu“, rekao je Nikolić.

Bilo je još nezadovoljnih. Tako su na samom početku sednice, salu napustili poslanici DSS-a. Šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić tvrdi da je sednica montirana.

"Vladajuća većina ima unapred pripremljena pitanja na koja će odgovarati ministri iz vlade. Jedni će druge servisirati i dobiće besplatnu konferenciju za novinare produženog trajanja koju održava poslanička grupa Za evropsku Srbiju“, rekao je Aligrudić.

Pitanja za premijera i ministre imali su i poslanici vladajuće većine. Tako se na primer dogodilo da su poslanici SPS-a dobijali odgovore od svog stranačkog kolege - Žarka Obradovića, dok je Dragoljubu Mićunoviću stvari pojašnjavala partijska koleginica Diana Dragutinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: