"Preispitaće se akcize na gorivo"

Ministarstva energetike, trgovine i finansija pokušaće da pronađu način kako da se najbezbolnije smanje akcize u ceni goriva, kaže Petar Škundrić.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

01:19

Default images

Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić izjavio je da će ministarstvo rudarstva i energetike razmotriti narednih dana sa ministarstvima trgovine i firnansija kako da se eventualno najbezbolnije smanje akcize u ceni goriva, s tim da se ne smanji priliv novca u budžet, a da korekcija državnih zahvtanja rastereti cenu goriva.

On je za "Politiku" rekao da će razgovarati i sa NIS-om i sa privatnim trgovcima.

Kako je objasnio, NIS snižavanjem svojih cena goriva pokušava da poveća promet na pumpama, ali će, kaže Škundrić, morati da se nađe rešenje kako da se stimulišu i ostali prometnici na tržištu i da se njima omogući sniženje maloprodajne cene na pumpama.

Ministar je objasnio da su se srpski trgovci listom složili da je bolje da se zadrži sadašnji način obračuna cene goriva na osnovu cene sirove nafte na svetskom tržištu i kursa dolara, nego da se pređe na usklađivanje s cenom derivata na Mediteranu.

Škundrić je potvrdio da rafinerijska cena nafte utiče na maloprodajnu cenu, ali je istakao da i akcize u velikoj meri opterećuju cenu goriva, odbacujući tako tvrdnje trgovaca da je on odgovoran za povećanje cena goriva jer je omogućio NIS-u da poveća rafinerijske cene prerade.

Ministar Škundric istakao je da nema apsolutnog monopola NIS-a, jer se u Srbiju slobodno uvozi 60 odsto derivata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: