Požega: "Budimka" se bori za kupca

Posle poništenja privatizacija, preduzeće "Budimka Požega" pokrenulo je proizvodnju i sada se bori da prevaziđe blokadu računa od 58 miliona dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

00:59

Default images

31. marta će se definitivno znati da li će "Budimka" uspeti da izbegne stečaj i konačno dođe do kupca, koji će iskoristiti potencijale ovog preduzeća, od čijeg bi oživljavanja i prehrambeni sektor Srbije mogao imati velike koristi.

Iako je neuobičajeno da jabuka u "Budimku" stiže na preradu tek u martu, i to se obistinilo, na radost radnika, koji godinu dana čekaju pokretanje proizvodnje.

Nakon poništenja privatizacije, oni smatraju da je budućnost ove farbike u proizvodnji:

"Tako smo se bili obradovali radu, da ćemo primiti platu neku ili nešto. Neki uspeh, u stvari, očekujemo od ovoga".

"To je veliki uspeh za ovu fabriku, da ona krene sad, jer koncentrat je, maltene, uvek držao ovu fabriku".

Predsednik UO "Budmike", Rade Tanasković, kaže da Akcijski fond raspolaže sa 56 odsto akcija, koje će biti predmet privatizacije.

On kaže da će, ako cena bude povoljna, i manjinski akcionari ponuditi svoj deo, ali je najbitnije pokrenuti proizvodnju.

"Naš osnovni cilj je bio da pokažemo da ljudi mogu sve da urade. Da mogu da pokrenu ono što je ležalo godinama i da mogu da iskoriste ono što u ovoj zemlji ima, a propada", rekao je Tanasković.

Da od mrtve fabrike niko neće imati koristi, potvrđuje i Dragoslav Milosavljević, koji je odlučio, da i pored sudskog rešenja, pomogne oživljavanje fabrike pomeranjem roka za otplatu dugova.

"Vidim da je proizvodnja krenula, tako da smo danas napravili neki sporazum, vansudsko poravnanje. U stvari, ideja je da u nekih naredna tri meseca ostvarim taj period nepotraživanja", kaže Dragoslav Milosavljavić iz "MD Milosavljević" iz Smedereva.

Stavljanje u funkciju svih preradnih kapaciteta Budimke, imalo bi pozitivan efekat za voćare, povrtare, ali i stočare ne samo Zapadne Srbije, smatra generalni direktor "Budimka" Đorđe Stevanović.

Pokretanje proizvodnje rešiće i problem nagomilanih dugova.

"Blokada je 58 miliona dinara. Biće skinuta preugovaranjem sa poslovnim partnerima, dobijanjem jednog grejs perioda i reprogramiranjem na 12, 10, 15 ili više meseci. Tako napravljeno da to može, tekuća proizvodnja, koja se organizuje da isfinansira i da izmiri obaveze", kaže Stevanović.

Pred "Budimkom" su odlučujući dani. Radnici i sadašnje rukovodstvo smatraju da mogu oživeti proizvodnju, zahvaljujući kojoj su brojne prerađevine od voća, povrća i mesa, bile širom sveta.

Oživljavanje prehrambenog giganta, posebno u vreme ekonomske krize, imalo bi pozitivan efekat ne samo po privredu, već i poljoprivredu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: