"Rezolucija priznaje odluku MSP-a"

U tekstu deklarcije o Srebrenici ne ulazi se u kvalifikaciju reči genocid jer to već definisano presudom Međunarodnog suda pravde, kaže za B92 Nada Koludžija.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

00:27

Default images

U predlogu teksta, koju je juče javno predočen, osuđuje se zločin u Srebrenici, ali se ne ulazi u kvalifikacije da je reč o genocidu. Šefica poslaničkog kluba Za Evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je gostujući u vestima B92, da se smatralo da za tim nema potrebe, jer je to već definisano presudom Međunarodnog suda pravde.

U preambuli deklaracije stoji spisak dokumenta na koje se ovaj dokumenet naslanja, od Ustava Srbije preko statuta stalnog međunarodnog krivičnog suda do Konvecije UN-a o sprečavnju i kažnjavanju zločina genocida.

To je i jedino mesto na kome se upotrebljava reč genocid. U tekstu deklaracije autori su se odlučili za osudu zločina koji je, kako se navodi, izvršen na način utvrđen presudom MSP-a, u sporu po tužbi Bosne.

Podsetimo, spor je vođen po tužbi za genocid a sud je konstatovao da je u Srebrenici izvršen genocid ali i da taj zločin nije izvršila Srbija niti ga je pomagala.

"Svako ko sada insistira da u ovoj deklaraciji stoji neka reč po svaku cenu, mislim da pravi suštinsku grešku. Ono što je bitno da mi priznajemo ono što je presudio MSP, da apsolutno ne relativizujemo ni razmere zločina niti polemišemo sa brojem žrtava“, kaže ona.

U predlogu deklaracije o Srebrenici osuđuje se taj zločin i izražava očekivanje da će nadležni uhapsiti haškog begunca, Ratka Mladića, što je međunarodna obaveza Srbije.

Iako je bilo spekulacija da će se izvinjenje susedima uputiti zbog pogrešne politike režima Slobodana Miloševića, takva kvalifikacija je izostavljena.

"Bilo je mnogo političkih aktera i pojedinaca koji su bili nosioci politike koja je dovodila do ovakvih zločina. Ponekada oni nisu bili ni deo režima ili su podržavali te režime, ali nisu formalno bili taj režim. Išlo se na što tačnije definicije a tačna definicija je da mi osuđujemo i nosioce ideja koje su dovele do ovakvih zločina", kaže Kolundžija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: