NVO o zločinima nad Albancima

Inicijativa mladih za ljudska prava zu Beogradu je organizovala je akciju obeležavanja godišnjice zlocina pocinjenih nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.03.2010.

15:15

Default images

Aktivisti te organizacije su u Knez Mihailovoj ulici u blizini Filozofskog fakulteta postavili na tlo crveno platno, kao simbol krvi žrtava, koje vodi do štanda - vrata Evropske unije, a na tom putu nalazi se i Batajnica, u kojoj je pronađeno nekoliko masovnih grobnica.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Nenad Obradović kazao je agenciji Beta da je cilj te akcije da se podseti na pokušaj etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

"Mislimo da država mora da odgovara za zločine počinjene u Suvoj Reci, Podujevu i selu Mejo. Neki pojedinci su procesuirani, ali nema procesa protiv države", kazao je Obradović.

Pored crvenog platna kredom su na asfaltu iscrtana tela žrtava, a prema rečima organizatora, posle akcije u Beogradu slična akcija će danas biti održana u Batajnici.

Aktivisti te inicijative delili su građanima pamflete sa datumima zločina počinjenih u Suvoj Reci, Podujevu i Meju i podatke o ubijenim i raseljenim Albancima sa Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: