Cvetković o prodaji "Telekoma"

Premijer Mirko Cvetković kaže da se priprema tehnika prodaje "Telekoma" i da će četrdeset odsto akcija biti atraktivno za kupovinu.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2010.

10:50

Default images

Cvetković je izjavio da je Vlada, pri odlučivanju o prodaji "Telekoma Srbije", razmatrala koliki bi procenat vlasništva trebalo prodati tako da privuče više od jedne zainteresovane strane i zbog toga je odlučila da proda 40 odsto akcija.

"Želeli smo da vidimo koji bi procenat bio zanimljiv za sve i dao mogućnost državi da zadrži značajan udeo i ima važnu ulogu u odlučivanju," rekao je Cvetković.

On je ocenio da će kupac 40 odsto akcija "Telekoma" postati najvažniji vlasnik, jer će akcije kompanije koje će biti podeljene građanima biti raspoložive za dalje trgovanje, tako da će vlasnik 40 odsto akcija moći da dokupi još akcija tako da stekne većinsko vlasništvo.

Cvetković je naglasio da se priprema tehnika prodaje "Telekoma" i da će biti slična kao u slučaju "Mobtela", ocenjujući da će 40 odsto akcija biti atraktivno za bilo koju zainteresovanu stranu.

On je napomenuo da će od novca od prodaje "Telekoma" biti napravljen specijalni fond, čime će se sprečiti da taj novac ode u tekuću potrošnju umesto u investicije.

Premijer je naveo da će deo novca iz tog fonda biti iskorišćen za izgradnju puteva, za koje nisu obezbeđena sredstva međunarodnih finansijskih institucija, kao što su put Beograd-Čačak, Čačak-Pojate-Kruševac, Paraćin-Vrška Čuka, Niš-Prokuplje i drugi.

Opširnije o prodaji akcija "Telekoma" čitajte u našoj rubrici Biz.

Premijer: Povećati zaposlenost i standard građana

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će osnovni prioritet Vlade u ovoj godini biti povećanje zaposlenosti i životnog standarda građana.

On je, na okruglom stolu "Nove smernice za ekonomski rast", najavio niz podsticajnih mera za zaustavljanje rasta nezaposlenosti i povećanje privrednih aktivnosti. Cvetković je rekao da se neće čekati da strateški investitori "zakucaju" na vrata i da će se vlada angažovati na njihovom traženju u Evropi i svetu.

On je istakao da će biti obezbeđena sredstva za realizaciju izvoznih poslova preduzeća i jačanje institucionalnih kapaciteta za osvajanje novih tržišta.

"Radiće se na identifikaciji sektora koji imaju izvozni potencijal, a biće stavljen i akcenat na mala i srednja preduzeća koja, iako su ranjiva u recesiji, imaju potencijala", rekao je Cvetković.

On je najavio fiskalne stimulanse koji će podstaći rast domaće tražnje i investicije u infrastrukturu.

Premijer je rekao da će se raditi i na podsticanju efikasnosti javnih preduzeća kao i njihovih ulaganja i da će za to biti date državne garancije.

On je naročito ukazao na ulaganja u sektor energetike, istakavši da će od 1,6 milijardi evra, predviđenih za te namene, samo za EPS i "Srbijašume" biti opredeljeno 700 miliona evra, što iznosi pet odsto BDP-a.

Najavljujući i posebne stimulativne mere u visokogradnji, on je istakao da je fiskalni stimulans "težak" 20 miliona evra, što treba da pokrene stanogradnju u vrednosti od 300 miliona evra.

Cvetković je dodao da treba očekivati reforme u pravosuđu, penzijsko-invalidskom osiguranju i prosveti.

Prema njegovim rečima, paralelno sa ekonomskom politikom sprovodiće se plan socijalne sigurnosti građana, uz usvajanje sistemskih zakona o socijalnoj zaštiti i bolju identifikaciju ugroženih kategorija stanovništva.

"Sve mere će biti izbalansirane i neće uticati na makroekonomsku stabilnost", zaključio je Cvetković.

Mirko Cvetković kaže da će, iako postoje jasni znaci da Srbija izlazi iz ekonomske krize, vlada i dalje primenjivati podsticajne mere kako bi sprečila rast nezaposlenosti i podržala proizvodnju i izvoz.

Cvetković je, na okrugom stolu koji u Beogradu organizuje londonski "Ekonomist", rekao da će sve mere ekonomske politike koje sprovodi Vlada Srbije biti izbalansirane i neće imati negativan uticaj na makroekonomsku stabilnost.

On je rekao da je dosadašnja saradnja s Međunarodnim monetarnim fondom dala dobre rezultate na ublažavanju efekata krize i da predstavlja pouzdanu osnovu za dugoročni razvoj zemlje.

"Verujem da ćemo iskoristiti povoljnu startnu poziciju, stimulisati privredni rast i zapošljavanje i obezbediti osetnije poboljšanje životnog standarda građana u narednom periodu", kazao je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: