Veliko nevreme u Pertu

Australijski grad Pert, administrativni centar Zapadne Australije, opustošio je izuzetno snažan ciklon koji danima hara uz severoistočnu australijsku obalu.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2010.

10:31

Default images

Olujni vetar je duvao brzinom većom od 120 kilometara na sat, noseći kamenje veličine šest centimetara u prečniku. Oluja je izazvala prekid električne mreže, pa je bez struje bilo više od 90.000 domaćinstava. Jaka kiša je poplavila više javnih ustanova, bolnica i škola koje nisu radile.

Oko 100 ljudi je evakuisano iz oštećenih kuća, a pričinjena šteta se procenjuje na više od 10 miliona australijskih dolara, javile su agencije.

Premijer Zapadne Australije Kolin Barnet je posetio ugroženo područje i ocenio da se radio o nacionalnoj katastrofi, javila je Televizija Pres.

Meteorološka služba je upozorila da se nevreme neće još smiriti i da je u narednim danima moguće očekivati nove nepogode. To će otežati opravke oštećenih kuća, a posebno ponovno uspostavljanje električne mreže, pokidane udarima vetra.

Ciklon treće kategorije već danima hara uz severoistočnu obalu Australije.

Proteklog vikenda je ciklon u naseljima uz obalu izbacivao čamce na obalu, čupao drveće iz zemlje i ostavio više od 60.000 domaćinstava bez struje. Ipak, ciklon je nešto oslabio i na Pert se sručilo olujno nevreme.

Nevreme u Australiji je već ostavilo velike posledice, ali će one dodatno biti uvećane kada se proceni šteta naneta usevima.

Nepogoda je skoro opustošila polja šećerne trske koja se uzgaja na istočnoj obali australijske savezne države Kvinslend.

Takođe su zbog nevremena bile zatvorene luke Dalrimpl i Njukasl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: