Izraelski premijer sa Obamom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je u utorak u Vašingtonu sa predsednikom SAD Barakom Obamom, ali se nakon sastanaka nisu obratili novinarima.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2010.

09:29

Default images

Iz Bele kuće za sada nije objavljeno nikakvo saopštenje o susretima dvojice državnika, dok je kabinet izraelskog premijera izdao kratko saopštenje u kojem se ocenjuje da su razgovori protekli "u dobroj atmosferi". Netanjahu i Obama su prvo razgovarali 90 minuta u Beloj kući, a neuobičajeno je da se predsednik Obama nije pojavio pred kamerama sa svojim gostom.

Zatim je Netanjahu zatražio da se konsultuje sa svojim saradnicima, rekao je jedan američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Nakon jednog sata konsultacija, Netanjahu je zatražio da se ponovo sastane sa američkim predsednikom, sa kojim je razgovarao još 35 minuta.
Kako javlja Frans pres, izraelski premijer je zatim napustio Belu kuću, a da nije ni pogledao u pravcu gde su stajali novinari.

Netanjahu je juče uoči sastanka sa Obamom izjavio da "ako Amerikanci budu podržavali nerazumne palestinske zahteve o prestanku dalje izgradnje u Jerusalimu, mirovni proces bi mogao da bude blokiran u narednih godinu dana".

Dodao je da "Jerusalim nije naselje", već glavni grad Izraela i da će Izrael nastaviti da u njemu gradi stanove.

"Jevrejski narod izgradio je Jerusalim pre 3.000 godina i jevrejski narod ga izgrađuje danas. Jerusalim nije naselje. To je naš glavni grad", poručio je Netanjahu pred Američko-izraelskim komitetom za javne poslove (AIPAC), najuticajnijim proizraelskim lobijem u SAD.

U trenutku dok su u Beloj kući tekli američko-izraelski razgovori, mediji u Izraelu su javili da su opštinske vlasti u Jerusalimu dale konačno zeleno svetlo da izgradnju 20 stanova na mestu gde se nalazi jedan palestinski hotel u istočnom Jerusalimu, delu grada u kome većinu stanovnika čine Arapi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: