Nova etapa u odnosima SRB i HR

U prvom susretu predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, ocenili da bi se međusobne tužbe za genocid mogle rešiti vansudskom nagodbom.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2010.

08:53

Default images

Josipović i Tadić su najavili novu etapu u odnosima dve zemlje i izrazili međusobnu podršku evropskim integracijama Hrvatske i Srbije. Dvojica predsednika razgovarali su o svim otvorenim pitanjima odnosa Hrvatske i Srbije i dogovorili se o načinima njihovog rešavanja, upravo u duhu evropskog partnerstva.

Bila mi je čast i zadovoljstvo da ugostim predsednika Tadića, rekao je Ivo Josipović, posle razgovora za radnim ručkom u opatijskom restoranu Bevanda, ističući da je sastanak bio konstruktivan.

Zalažemo se za iste evropske vrednosti i za rešavanje problema, objasnio je Josipović, koji smatra da dve zemlje imaju zajednički optimistički pogled na budućnost.

Znamo da će obe zemlje biti u EU, dodao je Josipović, najavljujući češće susrete, konstruktivne razgovore, kao i saradnju dve vlade u duhu dobrosusedstva.

Boris Tadić se založio za ulazak celog regiona u EU, što podrazumeva afirmaciju evropskih vrednosti, sprovođenje reformi i međusobnu saradnju.

Ivo Josipović i ja se znamo od ranije, pre nego što je on postao predsednik Hrvatske, precizirao je Tadić i istakao da je to dobra osnova njihovog prijateljstva i saradnje u evropskom duhu.

Upitan o odnosu prema Bosni i Hercegovini, Tadić je poručio da se Srbija protivi podeli BiH i da integritet te zemlje ne sme biti doveden u pitanje.

Sve o čemu se dogovore tri naroda u BiH prihvatljivo je i za Srbiju i za Hrvatsku, ali nema nametanja rešenja, niti dovođenja u pitanje Dejtonskog sporazuma i entiteta, naglasio je Tadić.

Josipović je dodao da Hrvatska vodi politiku podrške jednakopravnosti sva tri naroda i svakog pojedinca u BiH i smatra da bi oni trebalo da odlučuju o svojoj sudbini, dok
su Hrvatska i Srbija spremne da im u tome pomognu savetima, dobrom voljom i partnerstvom.

Na pitanje da li je u razgovorima bilo reči o hrvatskoj tužbi i srpskoj protivtužbi, Tadić je odgovorio potvrdno i preneo stav da to pitanje ne bi trebalo preterano inernacionalizovati, već ga rešiti vansudskim poravnanjem.

Prema rečima Tadića, to ne znači odustajanje od sudskih procesa protiv onih koji su činili zločine.

Srbija i Hrvatska ne mogu biti taoci zločina koje su činili pojedinci, naglasio je Tadić, koji se zalaže za kompromisno rešenje pitanja tužbi na način koji neće poništiti princip prava i pravičnosti.

Josipović je dodao da hrvatska tužba nije sama sebi svrha i istakao da su okolnosti sada drugačije nego u vreme kada je ona podneta.

Prema njegovim rečima, u nadležnosti je dve vlade da ispitaju da li ima argumenata za vansudsko poravnanje. Na pitanje o poseti Hrvatskoj i prvom radnom sastanku sa Josipovićem baš na godišnjicu početka NATO bombardovanja Srbije, Tadić je odgovorio da on voli da gradi mostove, a ne da ih ruši, kao što je to bio slučaj sa vojnom akcijom Alijanse.

On je najavio novu perspektivu odnosa dve zemlje i ukazao na njihovu odgovornost za evropsku budućnost celog regiona.

Tadić je primetio da u medijima i među javnim ličnostima i Srbije i Hrvatske još ima mnogo stereotipa i predrasuda o odnosima dve zemlje, koje bi trebalo razbijati.

Srbija nema tajnu politiku, poručio je Tadić, Srbija nema tajnu politiku ni prema BiH, ni prema Hrvatskoj, niti prema regionu, već ima jednu jedinstvenu politiku koja je poznata našim evropskim partnerima i koju sam izložio Josipoviću, kao što je i on meni izložio politiku Hrvatske.

Tadić je izrazio očekivanje da i na sportskim događajima neće biti teških izjava i da će predsednici i premijeri dve zemlje doprineti sportskom navijanju.

Predstoji nam teniski Dejvis kup meč sa Hrvatskom u Splitu, podsetio je Tadić i u šali primetio da je i to jedno od otvorenih pitanja između dve zemlje, pošto on i Josipović nisu saglasni o tome ko će pobediti.

Verujem ipak da će to pitanje rešiti Novak Đoković, naglasio je na kraju Tadić, dok je Josipović uzvratio da bi bolje bilo da to reši Ivan Ljubičić.

Veliko interesovanje medija za susret

(FoNet)
Današnji dugo očekivani susret dva predsednika bio je iznenađenje za mnoge tim pre što je kao prvi zvanični sastanak označen subotnji skup u Briselu na kome su prisustvo potvrdili i Tadić i Josipović.

Politički analitičari ocenjuju da bi razgovori dva predsednika trebalo da otvore prostor unapređenju odnosa dve zemlje koji su u poslednjih godinu dana na veoma niskom nivou.

Tadić je u Opatiju stigao brodom sa ostrva Krk gde je nešto posle 10 časova sleteo avionom iz Beograda.

Dočeku u Krku prisiustvovala je i novinarka Radio Rijeke Jelena Butković.

“Doček je bio neformalan jer se odmah kolona vozila zaputila u obližnji gradić Omišalj, gde je u brodiću hrvatske ratne mornarice ‘Čista velika’, čekao hrvatski predsednik Ivo Josipović. Zanimljivo je da se zaista radi o jednom neformalnom sastanku. Obojica predsednika su u tamnim odelima ali svetlo plavim košuljama i bez kravata”, navodi Butkovićeva.

Od Krka do Opatije trebalo im je skoro dva sata, pa je na palubi broda već održan jedan sastanak.

Dvojica predsednika sedela su na krmi broda okruženi svojim saradnicima i na osnovu fotografija koje su objavljene može se zaključiti da su razgovarali u opuštenoj atmosferi.

U Opatiji ih je dočekalo 50-ak novinara među kojima je bio i Josip Krmpotić.

“Trebalo im je puna dva sata plovidbe od Krka do Opatije. U pola 1 su uplovili u opatijsku luku. Josipović je Tadiću pokazao jedan od lepših parkova na Jadranu, čuveni Opatijski park. I posle kraće šetnje kroz park sklonili su se na sigurno na sastanak u četiri oka”, kaže Krmpotić.

Iako je za mnoge današnji sastanak veliko iznenađenje, za Ivana Vejvodu, direktora Balkanskog fonda za demokratiju, on je bio očekivan s obzirom na pozitivne signale koji su se pojavljivali u poslednje vreme.

“Naravno da je to veoma važno za ukupnu atmosferu u regionu, za imidž regiona u Evropi, gde ima mnogo glasova u pojedinačnim zemljama koje govore da nije vreme za dalja proširenja i da mislim da ovaj primer dobrosusedskih odnosa i želje da se krene ka toj budućnosti otvorenih očiju, ne skrivajući probleme koje imamo, može da pomogne tom ubrzanom kretanju ka evropskim integracijama”, ocenjuje Vejvoda. Ni za profesora zagrabačkog Fakulteta političkih nauka Branka Caratana susret Tadića i Josipovića je očekivan.

Ovaj sastanak pokazuje da Zagreb želi uspostavljanje boljih odnosa sa Beogradom, ocenjuje Caratan

“Tu još ima nekih prepreka koje mislim da nisu bitne. Puno je važniji interes, i Hrvatske i Srbije, da se uspostave što bolji odnosi. To je interes i ekonomija u obe zemlje, a i građana. Nastojanje oba predsednika mislim da ide u tom pravcu”, smatra Caratan.

Odnosi dve zemlje u poslednjih godinu dana su na veoma niskom nivou naročito posle hrvatskog priznanja Kosova i protivtužbe koju je Srbija podnela Međunarodnom sudu pravde.

Takođe ni odnosi Tadića i bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića nisu bili na zavidnom nivou. Profesor Caratan misli da današnji sastanak može da predstavlja početak dobre saradnje Josipovića i Tadića.

“S obzirom na zadnju etapu predsednikovanja Mesića, to bi se moglo reći”, kaže on.

Današnji sastanak u Opatiji nije kraj druženja Tadića i Josipovića. Već za tri dana, u subotu, njih dvojica će se naći u Briselu na forumu posvećenom odnosima Evrope i SAD u rešavanju glavnih svetskih pitanja.

Kako je najavljeno, Tadić i Josipović učestvovaće na sesiji Balkan 2010, na kojoj će se pojaviti i evropski komesar za proširenje Štefan File, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i američki senator Džordž Vojnovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: