Stranke ne zanimaju upravni odbori

Stranke se više ne otimaju za UO preduzeća s državnim kapitalom. Vlada već mesecima ne imenuje svoje kadrove u UO NIS-a, Aerodroma i EPS-a, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 24.03.2010.

01:58

Default images

Dve fotelje u Upravnom odboru NIS, za koje kadrove treba da imenuje Vlada Srbije, prazne su već devet meseci. Međutim, to nije jedino preduzeće sa državnim kapitalom, a koje već duže čeka na popunjavanje rukovodećeg tima. Prema saznanjima lista, sem u NIS-u, po jedno mesto upražnjeno je i u upravnim odborima javnih preduzeća EPS i Aerodrom ”Nikola Tesla”.

Aca Marković, predsednik UO Elektroprivrede Srbije, kaže da oni čekaju da se o imenovanju nedostajućeg člana postigne dogovore Ministarstvo rudarstva i Vlada.

“Iz Ministarstva smo dobili uveravanja da će uskoro pokrenuti ovo pitanje na Vladi”, kaže Marković.

Na čekanju su i na Aerodromu, gde je jedan član pre više od mesec dana podneo ostavku.

Kadrovi koje delegira Vlada biraju se po stranačkim kvotama, pa je zastoj u imenovanju uglavnom posledica nedostatka političkog dogovora. Ali, postoje i drugi razlozi.

Partije se više ne utrkuju kao ranije da njihovi ljudi zauzmu pozicije u preduzećima pod kapom države, jer je reč uglavnom o velikim gubitašima koje je teško izvući iz problema.

Prema poslednjim podacima, gubici javnih preduzeća premašili su četiri milijarde evra. Takođe, stranke sve teže dolaze do kadrova koji bi bili zainteresovani da sednu u fotelje UO, jer se mesečna primanja za članove kreću oko 30.000, a za predsednika 50.000 dinara, dok su nekada dosezale i do 300.000 dinara.

U kancelariji za saradnju s medijima Vlade Srbije nisu mogli da preciziraju kada će se na dnevnom redu naći imenovanje kadrova na upražnjena mesta u upravnim odborima preduzeća u kojima i država ima kapital.

"Procedura je za svako preduzeće ista - kadrovskoj komisiji se dostavljaju predlozi za članove UO, koje onda ona prosleđuje Vladi na usvajanje. Znam da u slučaju NIS još niko nije predložen", kaže Milivoje Mihajlović, šef vladine kancelarije za saradnju s medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: