Blic:Novi guverner- Pitić ili Čupić

Glavni kandidati za novog guvernera NBS su predsednik UO banke Sosijete ženeral Goran Pitić i Vladimir Čupić, predsednik IO Hipo Alpe-Adrija banke, piše "Blic".

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2010.

01:31

Default images

Odluka Radovana Jelašića, guvernera Narodne banke Srbije, da podnese neopozivu ostavku na tu funkciju, posle šest godina na čelu NBS, iako je mnoge iznenadila, nije od juče. Kako kaže izvor lista blizak guverneru, Jelašiću je bilo dosta svega, "a naročito pritisaka javnosti".

"Planirao je da baš na šestogodišnjicu svog mandata da ostavku. Govorio je da neće da živi s neprestanim optužbama i prepucavanjima", kaže sagovornik lista iz vrha vlasti.

Guverner je ostavku navodno pripremao nedeljama, ali nikome o njoj nije govorio. Pre početka jučerašnje redovne konferencije za štampu, ništa nije direktno ukazivalo na to da će Jelašić podneti ostavku.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, koji je posle petooktobarskih promena pozvao Jelašića da se vrati u Srbiju, rekao je juče neće biti lako naći dobrog stručnjaka, koji je dovoljno nezavisan i profesionalan da bude guverner.

Dinkić kaže da ga je guvernerova ostavka zatekla.

"Razgovarao sam posle toga s njim i shvatio da je odluku doneo mnogo ranije. On je jedan od mojih najboljih saradnika, imali smo uvek sjajnu saradnju”, kaže Dinkić.

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, kaže da javnost nema razloga da brine zbog ostavke guvernera.

"Ne očekujem nikakve posledice, u NBS rade profesionalci koji znaju svoj posao. Sprovodiće se postojeća monetarna politika, kao i politika deviznog kursa”, rekao je Dugalić.

S druge strane, Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, koji je bio jedan od najžešćih kritičara politike NBS u poslednje vreme, kaže da je ostavka guvernera loša poruka investitorima.

"Lično mislim da nije dobro to što se desilo. Ne mislim da su sastanci koje smo imali bili neki razlog za ovu odluku, jer je i sam guverner rekao da su u pitanju lični razlozi. Polemike o stabilnosti dinara nisu pritisci, već realni zahtevi", kaže Bugarin.

Razlozi Jelašićeve ostavke jesu napadi koje je trpeo poslednjih šest meseci od nekih članova Vlade i od privrednika, smatra Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

"Pitanje je samo da li mu je sugerisano da se povuče ili je on shvatio da u takvoj situaciji neće moći da vodi politiku za koju se zalaže. I jedno i drugo je stvar pritiska, a najveću štetu platiće NBS i njen kredibilitet”, komentariše Gligorov.

Kolika će zapravo šteta biti zavisi, prema njegovom mišljenu, od toga ko će doći na Jelašićevo mesto i od toga koliko brzo će novi guverner biti izabran.

"Imam utisak da je ovo smišljeno kako bi se ubuduće vodila drugačija monetarna politika i već kada postave novog guvernera znaćemo čiji je bio pritisak i sa kojom namerom", dodaje Gligorov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: