Šta piše u deklaraciji o Srebrenici

Nacrt deklaracije o Srebrenici predviđa osudu zločina u Srebrenici, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde. Opozicija odbacuje taj predlog.

Izvor: B92

Sreda, 24.03.2010.

00:50

Default images

Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima, piše u nacrtu deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Za prvu sednicu Kolegijuma Skupštine Srbije izabrana je teška tema - deklaracija o Srebrenici.

Iako se već nedeljama spekuliše kako će glasiti tekst deklaracije, javnost, ali i većina poslaničkih grupa, danas je prvi put videla taj dokumet.

U preambuli deklaracije stoji spisak dokumenta na koje se ona naslanja - od Ustava Srbije do Konvecije o sprečavnje genocida.

U samom tekstu deklacije ne pominje se reč genocid već se poziva na presudu Međunrodnog suda pravde.

U tekstu deklaracije navodi se i da Skupština osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koje su dovele do formiranje svesti da se ostvarivanje socijalnih i nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile, fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

U prvoj tački deklaracije se izražava saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ova tragedija.

U deklaraciji se navodi i da Skupština Srbije očekuje da i najviši organi drugih država bivše Jugoslavije na ovaj način osude zločine izvšne nad pripadnicima srpskog naroda, kao i da će izraziti sopstveno saučešće i izvinjenje porodicama srpskih žrtva.

Predsenica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović navodi da je ovo tekst oko koga se složila vladajuća većina i da sada čekaju predloge opzicije.

"U ovom momentu Srebrenica zaslužuje da bude posebna tema parlamenta", rekla je Đukić-Dejanovićeva, navodeći da bi bilo dobro da poslaničke grupe u narednih sedam dana dostave sugestije, kako bi sednica parlamenta sa tom tačkom na dnevnom redu bila zakazana za kraj marta ili početak aprila, odnosno posle uskršnjih praznika.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, čija je stranka insistirala da u tekstu jasno stoji formulacija genocid, navodi da se na tekstu mora još raditi.

"Kada budemo imali konačnu rezoluciju ili deklaraciju pred sobom moći ću da vam kažem kakav je stav LDP-a o tome. Smatram da je ovakav dokument nedovršen i da ne omogućava Srbiji ono na šta mislim da ima pravo, a to je život lišen hipoteka ratova 90-ih godina za koji su odgovorni oni koji tu odgovornost u najvećoj meri nisu preuzeli", rekao je Jovanović.

Radikali su sednicu Kolegijuma napustili čim je podeljen tekst deklaracije. Šef poslanika radikala Dragan Todorović kaže da SRS neće prihvatiti nijedan dokument o Srebrenici jer, kako kaže, niko nikada nije dokazao da je u Srebrenici počinjen genocid.

On je ocenio da navodi u predlogu deklaracije nisu istiniti i naveo je da na Kolegijumu nije rečeno ko je konkretno pisao tekst i da je predsednica parlamenta rekla da je to uradila grupa poslanika vladajuće većine.

Na pitanje novinara šta nije tačno, Todorović je odgovorio da je "namera da se nešto stavi na teret" Srbiji i Republici Srpskoj kako bi se Republika Srpska proglasila genocidnom tvorevinom i ugasila.

Nova Srbija, DSS i SNS nisu ni došli na konsultacije.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da je za njih neprihvatljivo zakazivanje kolegijuma Skupštine Srbije na dan kada je NATO bombardovao Srbiju.

"Očigledno je da vladajuća koalicija, sa LDP, izdvaja žrtve Srebrenice od svih drugih žrtava na prostoru bivše SFRJ", rekao je Aligrudić i dodao da se time odmaže Republici Srpskoj.

On je dodao da DSS neće učestvovati u novim konsultacijama o tekstu deklaracije, niti će glasati za "naopak i zlonameran tekst" prema državi Srbiji i njenim građanima.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić objasnio je da odsustvo naprednjaka saa sednice Kolegijuma predstavlja vrstu protesta, jer je sednica zakazana telefonskim putem.

Nikolić je rekao da mu smeta pojava reči genocid u bilo kom obliku u tekstu, ali ipak nije isključio mogućnost da naprednjaci glasaju za "neki tekst deklaracije".

"Razmotrićemo tekst da vidimo šta je prihvatljivo, a šta ne. Pitajte Demokratsku stranku šta je razlog za sve ovo, koliko daleko u odbrani svog dostojanstva možemo da idemo ovom deklaracijom, odnosno koliko daleko u nekom ponižavanju možemo da idemo ovom deklaracijom", rekao je Nikolić.

"Ako postoje neki viši interesi, cela Srbija mora za njih da zna", naglasio je Nikolić.

Inače predsenica Skupštine kaže da uporedo sa deklaracijom o Srebrenici kreće i izrada deklaracije koja će osuditi sve zločine i koja će biti odvojena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: