Reakcije na ostavku guvernera

Poslanici republičkog parlamenta uglavnom su iznenađeni ostavkom guvernera NBS Radovana Jelašića, koji je, kako kažu, bio nezavisan u obavljanju ove funkcije.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.03.2010.

17:31

Default images

Šef poslanika SPS-JS Branko Ružić izjavio je da je ostavka guvernera lični čin i da to ne treba dalje komentarisati, već preduzeti neophodne mere da vrlo brzo bude izabran novi guverner. Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović ocenjuje da ostavka Radovana Jelašića pokazuje da je bio pod "pritiskom politike koja insistira na demagogiji i populizmu".

Branko Ružić kaže da je reč o ličnom činu i o nezavisnoj instituciji.

"Tu se priča završava. Jelašić je devet godina proveo u NBS i odlučio se na ovakav čin. To ne treba dalje komentarisati, već preduzeti mere u skladu sa zakonom u vezi izbora novog guvernera", rekao je Ružić novinarima u parlamentu.

On je naveo da je Jelašić ostavku obrazložio ličnim razlozima, što, prema njegovim rečima, ukazuje da nije bilo nikakvih pritisaka na njega.

"Politika je vrlo dinamična i ništa posebno ne može da bude iznenađujuće kada se radi o pojedincima koji obavljaju važne držvane funkcije I onda se opredele na jedan takav čin. Ukoliko je imao lične razloge, a ja sam duboko uveren da jeste, onda nema razloga da budem iznenađen", kazao je Ružić.

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 Vlajko Senić kaže da su u toj stranci iznenađeni ostavkom guvernera, ocenjujući da je guverner tokom svog mandata demonstrirao nezavisnost pa i sada prilikom donošenja i objavljivanja te odluke.

Senić je rekao da je Jelašić na pravi način demonstrirao "šta znači jedan stručan i nezavisan guverner Narodne banke“.

On je, odajući priznanje Jelašiću za dosadašnji rad, ocenio da je guverner posao radio stručno, vrlo dobro i u interesu građana sprovodeći ono što je bila politika Narodne banke.

Prema njegovim rečima, u G17 plus nisu bili obavešteni o nameri Jelašića koji je, kako je rekao, u svom radu nije prikazivao stranačku pripadnost .

Čedomir Jovanović je rekao da su NBS i Jelašić, kao i svi koji su insistirali na odbrani ekonomske politike, bili izloženi pritiscima sa svih strana, ne samo vlasti, već i predstavnika krupnog kapitala.

"Jelašićevo povlačenje samo je prva u nizu cena koje ćemo morati da platimo i koje će morati biti sve veća upravo zbog odsustva jasnog plana i činjenice da se vlast u ovoj zemlji ponaša na način koji je neprihvatljiv za situaciju u kojoj se nalazimo, jer je šteta uvek i po pravilu zajednička, a odluke koje se donose samostalne, bez ikakvih konsultacija", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Jelašić je, uz greške koje je činio u prošlosti, u poslednjih nekoliko godina sazreo kao osoba sposobna da vodi centralnu banku insistirajući na njenoj nezavisnosti.

Dodao je da sukobi u koje je Jelašić ulazio "nisu bili sukobi njegovog ličnog hira, već pre svega potrebe koje su nametale reforme zaustavljene u periodu vlade Vojislava Koštunice i tako nespretno pokrenute sa vladom Mirka Cvetkovića".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: