Može i poslanik i gradonačelnik

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su Odluku o uređenju pitanja o sukobu interesa koja omogućuje nekim poslanicima da zadrže više javnih funkcija.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

16:51

Default images

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su predlog odluke uređivanja pitanja sukoba interesa koja u prelaznim odredbama govori da poslanici koji su izabrani po većinskom sistemu mogu obavljati dve funkcije do isteka mandata. Opozicija je žestoko kritikovala ovu odluku rekavši da se njome krši tako i Ustav Republike Srbije.

U odluci o uređivanju sukoba interesa u pokrajinskim organima navodi se da poslanik ne može biti gradonačelnik ili predsednik opštine, ali se u prelaznim odredbama ovog propisa navodi da samo poslanici koji su birani direktno na izborima 2008. godine mogu biti istovremeno i gradonačelnici ili predsednici opština do isteka mandata.

Šef poslaničke grupe Za evropsku Vojvodinu Dragoslav Petrović kaže da da je predlog odluke u potpunosti u skladu za Zakonom o borbi protiv korupcije.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić ocenjuje, s druge strane, da se ovakvom odlukom krši zakon i Ustav jer upravo se vladajuća kolaicija sa demokratama na čelu oglušuje o zakon koji donosi Republika.

Istog je mišljenja i Borko Ilić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije, koji kaže da je neverovatno da jedan republički zakon ne važi za pokrajinske polsanike.

Ovom odlukom poslanici izabrani po većinskom sistemu moći će da traže saglasnost od Agencije za borbu protiv korupcije za obavljanje više funkcija.

Ovakvih poslanika ima dvadesetak, a u vladajućoj koaliciji se iskreno nadaju da će Agencija uvažiti te zahteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: