O "Telekomu" na prvoj sednici Vlade

Posle višenedeljnih nagađanja hoće li Vlada odlučiti da proda deo akcija "Telekoma", zvanično je saopšteno da će se o tome odlučivati u petak.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

12:03

Default images

Vlada će formirati poseban budžetski fond iz kojeg će se sredstva od prodaje akcija "Telekoma" ulagati u značajne infrastrukturne projekte, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije. Razmatra se prodaja 40 odsto akcija "Telekoma", a ranije je iz vlasti najavljeno da se očekuje cena od dve milijarde evra. Ministar Dinkić kaže da Dojče telekom nema pravo preče kupovine.

"Dojče telekom“ je već vlasnik 20 posto akcija "Telekoma", a Srbija se sada sprema da proda na međunarodnom tenderu polovinu od 80 odsto koji su u njenom vlasništvu.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da "Dojče telekom" neće imati pravo preče kupovine.

Ministarka telekomunikacija rekla je za B92 da će "Telekom" biti prodat na međunarodnom tenderu i da su pored nemačkog telekoma zainteresovani i egipatski i turski operater.

Aleksandar Vlahović, biviši ministar za privatizaciju, veruje da je sada pravo vreme za prodaju.

Vlada Srbije namerava da formira poseban budžetski fond iz kojeg će se sredstva od prodaje akcija "Telekoma" ulagati u značajne infrastrukturne objekte.

Opozcija međutim veruje da prodaja "Telekoma" znači da se vlast sprema za izbore.

Sindikati "Telekoma Srbija" ne protive se prodaji dela akcija. Ipak, kako je naglasio MIroslav Joksimović iz sindikata "Telekoma", sindikati ne odobravaju eventualnu prodaju većine akcija.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će narednih dana premijer Mirko Cvetković javnosti predočiti sve detalje o prodaji 40 državnih akcija "Telekoma Srbije".

Opširnije o prodaji "Telekoma" čitajte u našoj rubrici Biz.

Poslanici o prodaji "Telekoma"

Poslanici Skupštine Srbije različito komentarišu najavljenu prodaju akcija "Telekoma Srbije".

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je novinarima da je pitanje kolika će biti početna cena "Telekoma" i gde će otići novac od prodaje.

On je naveo da će podržati prodaju "Telekoma" ako od toga Srbija ima koristi i ako se taj novac uloži u zapošljavanje.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković rekao je da je protiv prodaje "Telekoma" jer smatra da to preduzeće treba da ostane u državnom vlasništvu.

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić rekao je da je protiv prodaje većinskog paketa "Telekoma" i tvrdi da je Demokratska stranka već prodala to preduzeće.

Nikolić je rekao da je za prodaju još ostao Đerdap.

Prema rečima šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragana Todorovića, radikali će se suprotstaviti pokušaju prodaje "Telekoma" i u Skupštini će izneti argumente o tome šta se krije iza namere o prodaji.

"To je očigledno prevara i prodaja mora da se spreči na svaki način", rekao je Todorović.

Nova Srbija je saopštila da su razlozi za prodaju "Telekoma" isključivo politički, a ne ekonomski i tvrdi da je namera vladajuće koalicije da deo novca od prodaje tog javnog preduzeća iskoristi za finansiranje izbora planiranih za mart iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: