Pink armija tuži Šiana

Udruženje za odbranu homoseksualaca "Pink armija", preti da će tužiti generala Džona Šiana zbog izjave da su za događaje u Srebrenici 1995. krivi homoseksualci.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

11:27

Default images

Inicijativu "Pink armije " su podržali Fondacija homoseksualaca i holandska armija, javio je Holandski radio. Penzionisani američki general i nekadašnji komandant NATO-a Šian je prošle sedmice rekao da je prisustvo homoseksualaca u holandskim mirovnim snagama bio jedan od razloga toka događaja u Srebrenici.

Šian je to rekao pred američkim senatskim Komitetom za oružane snage tokom razmatranja nacrta zakona kojim bi se američkim vojnicima homoseksulacima dozvolilo da otvoreno iskazuju svoje seksualno opređeljenje. Bivši general Šian je rekao da bi to podrilo jednistvo borbenih snaga, preneo je radio Glas Amerike.

On je kao primer lošeg uticaja prisustva homoseksualaca u vojnim snagama naveo stanje u oružanim snagama Holandije, podsetivši da je holandska armija posle perioda "hladnog rata" liberalizovana i da je dozvoljeno i da homoseksualcima budu vojnici i u mirovnim misijama.

To je dovelo da takve snage budu nespremne za rat, a primer je Srebrenica, naveo je general Šian.

Američki bivši general je rekao da je od holandskih zvaničnika saznao da je to bio jedan od uzroka zbivanja u Srebrenici, odnosno da je prisustvo homoseksualaca u vojnim redovima u mirovnoj misiji u Bosni bilo jedan od faktora zbog kojeg holandski bataljon nije uspeo da zaštiti muslimanske civile u bezbednosnoj zoni UN.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova Holandije su tvrdnje američkog generala ocenili kao "potpuno besmislene". Ministar spoljnih poslovca Maksim Ferhagen (Maxime Verhagen) i ministar odbrane Ejmert vab Midelkop (Eimert van Miđelkoop) su osudili reči penzionisanog američkog generala, rekavši da se radi o skandaloznim diskriminatorskim ocenama, naveo je Holandski radio.

"Pink armija" sada najavljuje da će tužiti američkog penzionisanog generala Šiana i od njega tražiti da javno povuče to što je rekao o holandskim oružanim snagama.
"On je naneo veliku štetu svojim lažima", rekao je predsednik "Pink armije" Peter Šouten.

"Pink armija" namerava da angažuje više holandskih vojnika-homoseksualaca da povedu ličnu legalnu borbu protiv američkog penzionisanog generala i da ih u tome sponzorišu sa oko 200.000 dolara. Oni bi trebalo da proces pokrenu pred Saveznim sudom Kalifornije.

Iz "Pink armije" poručuju generalu Šianu da on treba da pohađa časove i da se edukuje o razumevanju među ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: