Đukić-Dejanović: Sutra o Srebrenici

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za sutra prvi sastanak Kolegijuma, na kojem će biti reči o konačnom tekstu deklaracije o Srebrenici.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

11:21

Default images

Na sednici Kolegijuma Skupštine Srbije, ustanovljenog nedavno usvojenim Zakonom o Narodnoj skupštini, trebalo bi da bude zauzet zajednički stav poslaničkih grupa o deklaraciji i razrešena nagađanja o njegovoj sadržini i načinu na koji će zločin u Srebrenici biti tretiran.

Đukić Dejanovićeva je juče najavila da će sednica parlamenta na čijem dnevnom redu će biti deklaracija o Srebrenici biti održana krajem meseca, ili početkom aprila.

Ona je objasnila da će poslanici u utorak, 30. marta, početi novu sednicu, koja će biti prekinuta već narednog dana, ili neposredno pred Uskrs, da bi razmatrali deklaraciju o Srebrenici i dodala da postoji mogućnost i da debata o Srebrenici bude odmah posle vaskršnjih praznika.
Srbija i dalje u dilemi: Sahrana žrtava u Srebrenici (FoNet, arhiva)
Poslanica liste "Za evropsku Srbiju" i portparolka DS Jelena Trivan izjavila je juče da očekuje da će rezolucija o Srebrenici biti na dnevnom redu parlamenta početkom sledeće sedmice.

Trivanova, takođe, očekuje da će sutrašnja sednica Kolegijuma Skupštine rezultirati time da dogovoreni principi budu pretočeni u konkretan tekst.

Narodnjaci (DSS i NS) su ranije dostavili parlamentu svoj predlog rezolucije kojim se osuđuju svi zločini počinjeni na teritoriji bivše SFRJ, dok je LDP takođe dostavio predlog osnovnih teza na kojima će insistirati u budućoj rezoluciji o Srebrenici.

LDP smatra da rezolucija mora da pođe od činjenica utvrđenih u presudi Međunarodnog suda pravde u sporu BiH protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. godine, kojim je masakr u Srebrenici proglašen teritorijalno ograničenim genocidom, kao i vrednosnih i političkih stavova koji su usvojeni u Rezoluciji Evropskog parlamenta.
Spisak imena žrtava Srebrenice (FoNet, arhiva)
Kolegijum Skupštine Srbije je telo koje saziva predsednik parlamenta radi koordinacije rada i obavljanja konsultacija u vezi sa radom najvišeg zakonodavnog tela, piše u Zakonu o Narodnoj skupštini.

To telo čine predsednik, potpredsednici i predsednici poslaničkih grupa, a njegovim sastancima mogu prisustvovati i oni koji nisu članovi, na poziv predsednika parlamenta.

Kolegijum pomaže predsedniku parlamenta u predstavljanju Skupštine Srbije, sazivanju sednica, utvrđivanju predloga dnevnog reda, uskalđivanju rada radnih tela i drugim pitanjima iz nadležnosti predsednika Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: