Smenjen francuski ministar rada

Francuski predsednik Nikola Sarkozi načinio je prvi korak u reorganizovanju kabineta, smenivši ministra rada posle teškog poraza na izborima.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.03.2010.

11:10

Default images

Ministar rada Gzavijer Darkos trebalo je da predvodi pregovore o spornoj reformi penzionog sistema, ali je iz njegovog kabineta saopšteno da će on uskoro napustiti vladu, jer je i lično veoma loše prošao na regionalnim izborima, na kojima su socijalisti doživeli trijumf.

Darkosa će na mestu ministra rada najverovatnije zameniti ministar za budžet Erik Vert, preneo je Rojters.

Iako se očekivalo da Sarkozi načini samo manje izmene u vladi, moguće je da će zbog ovako ubedljivog poraza biti prinuđen da proširi reorganizaciju kabineta, navodi britanska agencija.

Posle 99,6 odsto prebrojanih glasova iz drugog kruga regionalnih izbora, Sarkozijeva Unija za narodni pokret (UMP) je osvojila 35,5 odsto glasova, socijalisti 53,8 odsto, a ekstremno desničarski Narodni front 9,4 odsto glasova.

Jučerašnjim glasanjem je, kako ističu agencije, nezvanično, počela predizborna trkaza predsedničke izbore 2012. godine. Očekuje se da Sarkozi preduzme korake po pitanju otvaranja radnih mesta i eventualnog usporavanja nepopularnih reformi, kako bi povratio glasove i obezbedio sebi drugi mandat na mestu šefa države.

Iako rezultati predstavljaju značajnu odskočnu dasku za socijaliste, u okviru te stranke i dalje postoje podele, a partija nema kandidata koji bi mogao da se suprotstavi Sarkoziju, zbog čega su mogući novi unutrašnji sukobi, ocenjuje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: