Moguće povećanje javnog duga

Ministarstvo finansija upozorava da bi tokom 2010. moglo da dođe do povećanja javnog duga i to pre svega zbog načina na koji se finansiraju javna preduzeća.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

09:55

Default images

U narednom periodu javna i javna komunalna preduzeća u Srbiji očekuje reforma, koja bi trebalo da obezbedi njihov održiv razvoj. Reforme, prema ocenama Ministarstva finansija, treba ostvariti u oblasti finansiranja javnih preduzeća.

U Privrednoj komori smatraju da će politika cena u javnim komunalnim preduzećima morati postepeno da se usklađuje, a Međunarodni monetarni fond razvoj javnih preduzeća vidi i u drugačijem načinu kreditiranja.

Ministarstvo finansija upozorava da bi u 2010. moglo doći do povećanja javnog duga, i to pre svega zbog načina na koji se finansiraju javna preduzeća.

"Republika Srbija mora, makar kada se radi o finansiranju projekata u javnim preduzećima da postepeno pronalazi neke druge modele, naravno kada kažem Republika Srbija, mislim na sama javna preduzeća a i na državu koja uglavnom garantuje sve te njihove zajmove. Način na koji se oni finansiraju do sada je onaj vrlo jednostavan način, preko međunarodnih finansijskih institucija i bilateralnih kreditora, to je uglavnom neki model koji je korišćen, to nažalost koriste zemlje sa jednim najnižim stepenom razvoja koje se dominantno oslanjaju na međunarodne finansijske institucije, a ne na tržište kapitala", kaže pomoćnik ministarke finansija Zoran Ćirović.

Reforme očekuju i javna komunalna preduzeća. Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin smatra da bi politiku cena usluga tih preduzeća trebalo postepeno usklađivati.

"Politika cena u sferi komunalne privrede poznato je da je stav Privredne komore vrlo jasan i da se zalaže za postepeni prelazak na politiku cena komunalnih usluga koja pokrivaju troškove i obezbeđuju razvoj komunalnih sektora. Potpredsednik Đelić je ovde jasno rekao ovde da to ima i određenu socijalnu kategoriju i da ta socijalna kategorija postepeno mora biti prevaziđena da bismo mogli jasno obezbediti i razvoj javnih komunalnih preduzeća", kaže Bugarin.

Rešenje u privatizaciji za sektor javnih preduzeća vidi i predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda Bogdan Lisovolik, ali kroz transparentniji rad i veće oslanjanje na domaću valutu.

"Verujem da će javna preduzeća dorbo poslovati ako se okrenu stabilnijem dinaru i istraže mogućnosti kredita u dinarima, a ne u evrima. Trenutno je to veoma teško, ali u narednim mesecima to će biti jedna od mogućnosti. Takođe, veća transparentnost u sektoru javnih preduzeća osiguraće veću stabilnost cena. To znači i bolju kontrolu inflacije, što će omogućiti Narodnoj banci da održi stabilnost dinara i planiranu stopu inflacije", kaže Lisovolik.

Rok za reformu javnih i javnih komunalnih preduzeća je 2011. godina, do kada sva ta preduzeća moraju biti usklađena sa kriterijumima Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: