Poslanici izglasali više zakona

Skupština Srbije usvojila je više Predloga zakona. Usvojeni su, između ostalih, pojedini Zakoni iz oblasti obrazovanja, Zakon o amnestiji i Zakon o SANU.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.03.2010.

09:38

Default images

Pre početka glasanja, predsednik poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović tražio je da postavi pitanje, ali mu predsednica parlamenta to nije dozvolila navodeći da to u danu za glasanje nije moguće. Nakon toga, poslanička grupa SRS napustila je salu, a glasanje je počelo.

Skupština Srbije izabrala je novinarku Gordanu Sušu za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a Aleksandra Resanovića za zamenika poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

Skupština je usvojila Zakon o amnestiji, kojim će biti amnestirane osobe za koje se sumnja da su od 18. aprila 2006. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona počinile krivična dela iz grupe delikata protiv Vojske Srbije.

Zakon će stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Srbije".

Amnestija obuhvata oslobađanje od krivičnog gonjenja, oslobađanje od izvršenja kazne i brisanje osude osobama koje su učinile ili postoji osnovana sumnja da su učinile krivična dela izbegavanja vojne obaveze, popis i pregled, neizvršenje materijalne obaveze, izbegavanje vojne službe onesposobljavanjem i obmanom i samovoljno odsustvovanje i bekstvo iz Vojske Srbije.

Ako se osobe na koje se amnestija odnosi nalaze u pritvoru, nadležni sud će doneti rešenje o ukidanju pritvora i odrediće da se odmah pusti na slobodu.

Usvojen je Zakon o izmenama i dopunama zakona o državnom premeru i katastru, kojim se iz primene Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji izuzimaju zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu.

Time će se izbeći štetne posledice po rad tog organa u oblasti državnog premera, katastra i upisa hipoteka.

Zakonom o planiranju i izgradnji propisan ubrzan proces legalizacije nelegalno izgrađenih objekata, kao i konverzija iz prava korišćenja u pravo svojine na nepokretnostima.

To znači da će po pitanju legalizacije Zavod imati za oko milion veći broj predmeta, a po pitanju konverzije podataka više miliona zahteva.

Zavod je u obavezi da pripremi podatke za sve lokalne samouprave za potrebe izrade prostornih planova, a do osnivanja katastra nepokretnosti za celokupnu teritoriju Srbije, Zavod će izrađivati i održavati katastar nepokretnosti.

Ta institucija će završavati i važne državne poslove vezane za realizaciju velikih državnih investicija poput Koridora 10, Koridora 7, obilaznice oko Beograda, mosta na Adi Ciganliji.

Skupština je usvojila i izmene zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti i o inovacionoj delatnosti, kao i Zakon o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Zakonom je utvrđeno da je SANU najviša naučna i umetnička ustanova u Srbiji, koja je od posebnog nacionalnog značaja a koja predstavlja Srbiju u međunarodnim udruženjima državnih akademija.

Izmene Zakona o naučnoistraživackoj delatnosti treba da obezbede veću vezu nauke i privrede, unaprede mobilnost istraživača kroz jačanje veze između instituta i unverziteta u okviru srpskog i evropskog istraživačkog prostora.

Takođe, trebalo bi da uspostave bolju vezu između odbrane i civilnog sektora, kao i mogućnost osnivanja nacionalnih instituta dobrovoljnim udruživanjem više od sto naučnika. Usvojeni su i zakoni o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i o učeničkom i studentskom standardu.

Utvrđeno je da predškolsku ustanovu može da osnuje Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, a propisano je i postojanje privatne predškolske ustanove.

Prednost prilikom upisa u predškolske ustanove čiji je osnovač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave imaće deca sa smetnjama u razvoju, deca iz hraniteljskih porodica, deca iz socijalno-ekonomski ugroženih sredina, kao i deca zaposlenih roditelja, propisano je zakonom.

Zakon o učeničkom i studentskom standardu, prema obrazloženju predlagača, treba da omogući lakše uslove za smeštaj u učeničke i studentske domove ugroženih kategorija stanovništva poput Roma i osoba sa invaliditetom.

Po zakonu, učeničke i studentske domove, osim Republike, mogu da otvore i lokalne samouprave, ali i privatnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: