EU:Samit u Sarajevu za bolje odnose

Susret na vrhu EU i država zapadnog Balkana u Sarajevu podrazumeva uvažavanje međunarodnog prava i svih osetljivih pitanja, kaže Migel Anhel Moratinos.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

01:44

Default images

Ministar spoljnih poslova izjavio je da je susret, koji špansko predsedništvo EU priprema za kraj maja ili juni u Sarajevu, treba da okupi sve činioce i strane, "uz uvažavanje međunarodnog prava i svih osetljivih pitanja".Moratinos je rekao da će uskoro biti utvrđen i tačan datum tog skupa.

Špansko predsedništvo evropske dvadesetsedmorice susret na vrhu EU-zapadni Balkan "priprema uz zamisao da sve strane na njemu uzmu učešća u duhu dobre međusobne saradnje".

"Mi ćemo na taj način pripremiti ovaj skup na visokom nivou i smatram da će nam poći za rukom da okupimo sve strane, uz uvažavanje svih tugaljivih pitanja i rukovodeći se međunarodnim pravom", rekao je Moratinos.

Španski ministar je stavio do znanja da je cilj predsedništva EU da svi budu u prilici da iznesu svoja mišljenja i viđenja, s tim da i dalje ostvaruju perspektivu uključivanja u Evropsku uniju, uz pospešenje veza i saradnje u regionu.

Na molbu novinara da se osvrne na u subotu održanu regionalnu konferenciju o zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, Moratinos je rekao da je jutros dobio podrobniji izveštaj o tom skupu.

On je dodao da "nisu sve zapadnobalkanske zemlje bile u mogućnosti da na njemu uzmu učešća, isto kao ni predsedavajući Evropskog saveta Herman van Rompej", kao i da to "ne znači da plodovi sastanka nisu bile i neke dobre razmene mišljenja, dobri predlozi i inicijative".

Usvojena deklaracija na toj konferenciji, istakao je Moratinos, "jasno kazuje da svi učesnici, kao i mi, daju podršku susretu na visokom nivou koji će špansko predsedništvo sazvati za kraj maja ili početak juna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: