Suđenje anarhistima biće odloženo?

Advokat jednog od šestorice optuženih beogradskih anarhista, Srđa Popović očekuje da će doći do odlaganja današnjeg suđenja zbog promene optužnice.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

01:29

Default images

Pred Višim sudom u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje šestorici beogradskih anarhista, ali Srđa Popović očekuje da će doći do odlaganja zbog promene optužnice, kojom se anarhisti više ne terete za međunarodni terorizam nego za izazivanje opšte opasnosti.

Naime, Više tužilaštvo u Beogradu juče je izmenilo optužnicu u kojoj anarhiste više ne tereti za međunarodni terorizam nego za izazivanje opšte opasnosti kada su avgusta prošle godine bacili molotovljeve koktele na Ambasadu Grčke u Beogradu.

U tužilaštvu su naveli da je optužnica izmenjena zbog „novonastalog činjeničnog stanja u kome su okrviljeni prestali da se brane ćutanjem“.

Advokat Popović smatra da je ova odluka tužilaštva bila očekivana, ali i da je kvalifikacija "izazivanje opšte opasnosti" mogla da postoji od samog starta postupka.

"Oni bi svakako morali da budu ponovo saslušani, međutim, predmet je sve vreme, do današnjeg dana u Tužilaštvu i ja sam siguran da će se pretres odložiti zato što niko nije mogao da ima uvid u spise", kaže Popović.

Podsetimo da je šestoro anarhista 17. februara, na početku suđenja, pušteno iz pritvora u kome su proveli pet i po meseci.

Tada su negirali optužbe da su teroristi, a svoj potez bacanja molotovljevog koktela ocenili kao izraz solidarnosti sa grčkim studentom Todorosom Iliopulosom koji je u zatvoru štrajkovao glađu.

Za prvobitnu optužbu koja im se stavljala na teret - međunarodni terorizam pretila im je kazna od 3 do 15 godina zatvora, dok je za izazivanje opšte opasnosti kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: