Žbogar: Srbija preosetljiva

Slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar kaže da je Srbija u poslednje vreme preosetljiva zbog očekivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

00:35

Default images

Slovenački mediji prenose da je Samuel Žbogar u Briselu rekao da je to verovatno i razlog zbog kog predsednik Srbije Boris Tadić nije došao na konferenciju na Brdu kod Kranja, jer ni jedno predloženo rešenje nije bilo prihvatljivo za Srbiju, zbog bojazni srpske strane da bi to prejudiciralo status Kosova.

Time je Žbogar odgovorio na pitanje da li su tačni nezvanični navodi da je Španija pritiskala na predsednika Borisa Tadića da ne učestvuje na konferenciji na Brdu kod Kranja.

"Mi smo se zalagali, do poslednjeg trenutka, da predsednik Tadić učestvuje na toj konferenciji. Tražili smo sve moguće načine da istovremeno učestvuju Kosovo i Srbija i pri tome nismo bili uspešni", rekao je slovenački ministar i dodao da jedina formula koja uspeva na takvim konferencijama "Gimnih formula" - bez natpisa sa imenima država i sam sa imenima učesnika.

"Da li će to raditi u Sarajevu, videćemo.To je stvar španskog predsedništva i Eštonove", odgovorio je Žbogar, na pitanje hoće li Španiji, koja nije priznala Kosovo, uspeti da na konferenciji u Sarajevu učestvuju i Srbija i Kosovo.

"Svakako ćemo od Evrospke unije očekivati da učestvuju i Srbija i Kosovo", rekao je slovenački ministar.

On je odlučno odbacio pisanje britanskog lista "Ekonomist" koji je napisao, nakon konferencije na Brdu, da bi sada Slovenija, iz osvete, mogla da ometa Srbiju na njenom putu ka EU.

"Mislim da slovenačka vlada ne radi osvetoljubivo, već racionalno i u skladu sa interesima i mislim da je u našem interesu i evropskom interesu da Srbija nastavi evropski put. Mi ćemo je u tome podržavati, kao što smo i do sada", rekao je Žbogar i dodao da je Srbija važna država u regionu i element stabilnosti, zbog čega je u interesu Slovenije da Srbiji evropski put ostane prioritet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: