Kosovo uslov za vladu DSS-a i SNS-a

Ako je SNS saglasan da samo celovita Srbija, s Kosovom, može da uđe u EU, možemo da pišemo zajednički program za buduću Vladu Srbije, kaže Vojisav Koštunica.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 23.03.2010.

00:19

Default images

Tako je lider Demokratske stranke Srbije odgovorio na ponudu Tomislava Nikolića da SNS, DSS i NS počnu da pišu zajednički program za buduću Vladu Srbije. "Prvo i osnovno pitanje svakog programa je da li EU hoće celovitu ili prepolovljenu Srbiju“, kaže Koštunica u intervjuu za "Večernje novosti".

"Neistinito je, a i nemoralno, govoriti da su EU i Kosovo odvojena pitanja. To znači da treba jasno da se odredimo i prema Euleksu i prema sporazumu o granici između Srbije i Kosova. Svi sporazumi sa EU moraju da poštuju i potvrđuju teritorijalnu celovitost Srbije. Ako je SNS saglasan oko ovog najosnovnijeg nacionalnog načela, možemo da nastavimo da pišemo ostala načela programa", kaže on.

Koštunica kaže da će uskoro razgovarati sa Nikolićem o tom pitanju i dodaje da „novi program treba da bude osnov ponovnog uspostavljanja nacionalnog jedinstva, a nacionalno jedinstvo se može graditi samo na načelima državotvorne politike, za koju je Kosovo neotuđivi deo Srbije.“

"O ostalim, ekonomskim i socijalnim pitanjima ćemo se sigurno dogovoriti", smatra on.

Na pitanje da li podržava odluku predsednika Borisa Tadića da ne prisustvuje skupu u Kranju, Koštunica je odgovorio da "bez jasne državotvorne politike nastaje smutnja, pa se jednom rukom usvaja rezolucija o Srebrenici i nanosi zlo srpskom narodu i RS, a drugom rukom se odbija da se bez državnog imena i sa belom zastavom ide u Sloveniju" i dodao da je "svakako bolje što nismo doživeli novo nacionalno poniženje u Sloveniji".

Kad je reč o jednoj ili dve deklaracije o Srebrenici, lider DSS je rekao da je za njega "neprihvatljivo i protivno istini da se od srpskog naroda, koji je najveća žrtva, pravi dželat".

"Još se nadam da je moguće da se probudi savest i da se odustane od deljenja žrtava po nacionalnoj osnovi. Ako SNS i vlast izglasaju rezoluciju o Srebrenici, to će svakako značiti da postoji ozbiljna i krupna razlika u odnosu na DSS", rekao je on.

Na pitanje da li će se pridružiti SNS i NS, koji, posle prikupljanja potpisa, najavljuju i demonstracije protiv vlasti, Koštunica je odgovorio da su "izbori neophodni i zbog toga podržavamo sve aktivnosti opozicionih stranaka koje imaju za cilj njihovo raspisivanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: