Završen štrajk u Kragujevcu

U privatizovanim kragujevačkim preduzećima "Metal sistemi" i "Metal sistemi tehnika", prekinut je jednomesečni štrajk zaposlenih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

12:26

Default images

Poslodavac je radnicima isplatio zaostale zarade, naknadu za troškove prevoza i uplatio doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Predsednik Samostalnog sindikata "Metal sistemi tehnika" Ivan Savić rekao je da je 110 zaposlenih u petak dobilo osam zaostalih plata od juna prošle do januara ove godine, a dobili su i obećanje da će do kraja ovog meseca dobiti i februarsku platu.

Zaostale zarade iz prošle godine dobili su i u preduzeću "Metal sistemi" koje ima oko 340 zaposlenih.

Oni će, kako im je vlasnik obećao, do kraja meseca dobiti i januarsku i februarsku platu.

Predstavnici sindikata u ta dva preduzeća izražavaju nadu da će za dva meseca biti završena izgradnja nove proizvodne hale, kako bi se proizvodnja lanaca odvijala punim kapacitetom.

Radnici "Metal sistema" i "Metal sistema tehnika" stupili su u štrajk 22. februara, tražeći isplatu zaostalih zarada, a od 3. marta sedam dana su držali u blokadi ulaz u fabrički krug i time blokirali i zakupca jedne hale, austrijsko-nemačku firmu "Vaker Nojsen" da radi.

Od blokade fabričkog ulaza odustali su pre desetak dana pošto su dobili obećanja iz Fonda za razvoj i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja da će tim firmama biti dodeljena kreditna sredstva.

Zarade, koje u proseku iznose 18.000 dinara, radnicima su isplaćene iz kreditnih sredstava od oko 350 miliona dinara, koja je Fond za razvoj odobrio tim preduzećima za obrtna sredstva i završetak započete investicije.

U saopštenju Samostalnog sindikata Kragujevca se naglašava "da ja na ovaj način ostvaren i deo ambicija sindikata da se obezbedi podrška novom vlasniku, koji je u izgradnju fabričkih hala i remont mašina uložio značajna sredstva i time ugrozio likvidnost preduzeća".

Takav stav sindikata, dodaje se u saopštenju, proistekao je iz činjenice da je ovo jedan od nekarakterističnih slučajeva u privatizacionom procesu - zbog ispoljene namere vlasnika da modernizuje fabriku, ali i zbog dosadašnjeg primerenog odnosa prema radnicima.

Vlasnik "Metal sistema" i „Metal sistema tehnika" je Dragoljub Radulović, koji je te fabrike, koje su bile delovi nekadašnje industrije lanaca "Filip Kljajić", kupio pre dve godine za 1,7 miliona evra.

Industrija "Filip Kljajić", koja je nastala posle Drugog svetskog rata, proizvodila je sve vrste lanaca i bila je jedan od najvećih izvoznika u Šumadiji.

Na tržišta svih kontinenata izvozila je godišnje 80 odsto proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: