Nedovoljna zaštita konkurencije

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević ocenio je da je sadašnji pravni okvir u zaštiti konkrencije dobar, ali ne i dovoljan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

11:37

Default images

On je na skupu "Konkurencija i njena zaštita" rekao da je svima veoma važno da imaju pravnu sigurnost i da u tom smislu imaju komisiju koja će znati da prepozna povredu zaštite konkurencije i da je kazni.

"Teren za igru mora biti ravan, jednak za sve i ne sme se davati prioritet nikome, makar iza njih stajala i država", istakao je ministar trgovine na skupu u organizaciji Centra za liberalnodemokratske studije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Milosavljević je kazao da je izuzetno značajno da se obezbede objektivnost i stručnost članova komisije za zaštitu konkurencije, kao i finansijski i tehnički uslovi za njeno funkcionisanje.

On je podsetio da dok je važio stari zakon, prethodne četiri godine nije bilo nijedne sankcije zbog povrede zaštite konkurencije.

Pol Mofit iz EBRD-a kazao je na skupu da konkurentno okruženje može da ubrza evropske integracije, kao i ekonomski razvoj Srbije.

On je pozdravio donošenje novog zakona o zaštiti konkurencije i rekao da je dosta urađeno na razvoju pravnog okvira.

Mofit je dodao da treba uraditi još dosta praktičnih stvari - potrebno je razvijati kulturu konkurencije i raditi na edukaciji po tom pitanju.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ocenila je da je obaveza Srbije na putu ka EU zaštita konkurencije i dodala da cilj nije zaštita konkurenata, niti ispunjavanje zahteva EU, već zaštita tržišta.

Predstavnik Evropske komisije u Srbiji Alberto Kamarata rekao je na skupu da će Srbija i EK raditi zajedno na primeni zakona o zaštiti konkurencije i da će pomno pratiti kako se zakon primenjuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: