Nastavlja se štrajk Britiš ervejza

Iako letačko osoblje "Britiš ervejza" štrajkuje već dva dana, iz kompanije stižu poruke da njeni "rezervni planovi dobro funkcionišu".

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

11:07

Default images

Štrajk je počeo posle neuspeha pregovora predstavnika avio-kompanije i sindikata o zamrzavanju plata kabinskom osoblju i izmeni uslova rada. Predstavnici sindikata tvrde da se štrajku tokom vikenda odazvalo 10.000 članova posade. Mogi štrajkači okupili su se na aerodromu Hitrou kako bi protest učinili vidljivijim.

"Pritisak je neverovatan i ne samo od strane Britiš ervejza, več i od kolega. Podelili su letačko osoblje i posadu kabine. Napravili su sukob u samoj letačkoj kabini!“, kaže anonimni štrajkač.

Iz avio-kompanije međutim, kažu da dobro izlaze na kraj sa štrajkom i da je nekoliko otkazanih letova ipak ostvareno pošto su mnogi zaposleni odbili da se priključe štrajku.

Uprava avio-kompanije je mere preduzete da se ograniči šteta naneta štrajkom ocenila kao izuzetno uspešne. Ipak, procenjuje se da će biti otkazano 1.100 letova od ukupno 1.950, koliko je planirano tokom tri dana štrajka.

Mnogi putnici na putu u SAD, koji je trebalo da se kratko zadrže na aerodromu Hitrou, ostali su zаglavljeni na аerodromu čekajući na let koji bi ih odvezao kući.

"Mogu da tvrdm da stjuardese i stjuardi nisu u pravu."

„Slažem se sa Unijom. Ljudi moraju da zarade za život. Ni meni se ne bi svidelo da mi smanje zaradu“, kažu putnici.

Britanska avio-kompanija, koja ima 12.000 letačkog osoblja, pokušava da uštedi godišnje 62,5 miliona funti zbog pada tražnje, rasta cena goriva i povećane konkurencije niskotarifnih kompanija. Generalni sekretar Unije štrajkača rekao je da će apelovati na upravu BA da nastave pregovore, kako bi se sprečio štrajk najavljen za sledeći vikend.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: