Peščana oluja u Kini

Peščana oluja zahvatila je veći deo Kine i primorala stanovnike da nose zaštitne maske i poveze preko lica da bi se zaštitili od peščane prašine i šljunka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

10:36

Default images

Vetar sa severozapada doneo je pesak iz regiona Sinđang i Ningsia, kao iz pokrajna Gansu i Unutrašnja Mongolija na veći deo kineskog severa, mada su pesak i peščana prašina stigli i do delova južne Kine. To je druga peščana oluja koja je pogodila Peking u poslednja tri dana, gde su oblakoderi uvijeni u sivkastu mešavinu peska, prašine i zagađenja.

Pre dva dana su, zbog peščane oluje, odloženi pojedini letovi na aerodromu u Pekingu, kada je nebo bilo narandžaste boje. Ulice kineske prestonice prekrio je pesak i prašina, a meteorološka služba upozorava da je kvalitet vazduha "veoma loš po zdravlje" i stanovnicima se savetuje da nose zaštitne maske kada izlaze napolje i da zatvaraju vrata i prozore.

Rojters navodi da se očekuje da se meteološki uslovi poboljšaju tokom noći, kada će vetar koji nanosi pesak duvati ka jugoistoku.

Najgora peščana oluja koja je pogodila Peking bila je 2006. godine kada je oko 300.000 tona peska vetar doneo u kinesku prestonicu.

Agencija AP navodi da pustinjske površine u Kini čine trećinu ukupne teritorije zemlje, zbog preteranog napasanja stoke, seče šuma, suše i širenja gradova i da je broj peščanih oluja u poslednjih 50 godina povećan za šest puta - na oko 20 godišnje.

Iako su projekti pošumljavanja u severozapadnom delu Kine poslednjih godina u izvesnoj meri smanjili učestalost pojave peščanih oluja, u severnim kineskim gradovima one su redovna pojava u proleće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: