Đifoni: Strategija nije dokument EU

Strategija za sever Kosova, koju je podržao Piter Fejt, ne može se predstavljati kao dokument EU, kaže italijanski diplomata Majkl Đifoni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

09:50

Default images

Izaslanik Evropske unije za sever Kosova Majkl Đifoni tvrdi da postoji apsolutno jedinstvo svih 27 zemalja o evropskoj perspektivi i Kosova i Srbije, a regionalna saradnja je princip koji moraju poštovati sve zemlje u regionu.

"Sve članice EU podržale su moju neformalnu ulogu izaslanika ili posrednika za sever Kosova, a ona se sastoji u promovisanju vrednosti i ciljeva - vladavine prava, bezbednosti, socijalno-ekonomske sigurnosti i odgovornosti za vladavinu zakona, koje EU želi da vidi na Kosovu."

Otvaranjem naredne nedelje kancelarije „Evropske kuće“, Euleksa i Evropske komisije (EK) u severnom delu Mitrovice stvaraju se preduslovi za podizanje kredibiliteta Evropske unije, za realizaciju projekata koji se odnose na poboljšanje uslova života tamošnjeg stanovništva, ocenio je Đifoni.

Radiću obrnutim smerom u odnosu na dosadašnju praksu. Krenuću od temelja, od baze, a ne kao što je do sada činjeno od vrha vlasti.

Bez obzira na podeljene stavove o statusu Kosova, Evropska unija ima jedinstven stav o evropskoj perspektivi i Kosova i Srbije i celog regiona.

Nije moguća blokada tog procesa bilateralnim raspravama i sporovima. Regionalna saradnja je koncept koji moraju poštovati sve zemlje.

Ako je Evropska unija kazala da Kosovo ima evropsku perspektivu, onda Srbija ne može praviti problem isticanjem problema statusa jednog dela teritorije. To je naš jasan stav, naglasio je Đifoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: